Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BR

radobea

10. 2. 2011 13:44
karma

R^R^

0 0
možnosti
ML

Niktor

4. 1. 2011 2:28
AKP a islamismus

Mně se stále nějak příčí řadit tureckou AKP mezi islamistická uskupení, neboť dosud ctí zásady světské demokracie minimálně stejně úspěšně, jako ostatní turecké politické strany. Jejím největším problémem jsou znatelné sklony k autoritářství, ale to je IMHO důsledek nedostatečně rozvinuté politické kultury rozpoznatelný i u jiných stran napříč tureckou historií. Házet AKP do stejného pytle s její "zlou sestřičkou" Saadet Partisi či dokonce Muslimským bratrstvem není úplně fér. Vlastně je docela fajn, že strana s takovým vcelku umírněným programem má podporu i u chudého a nepříliš vzdělaného obyvatelstva ze zapadlých částí Anatolie. V takové Indii vesnická chudina stále z velké části podporuje nacionalisticko-náboženské extremisty.

Rovněž není fér označovat turecké armádní kruhy za "opozici", neb ty (minimálně pod křídly staré ústavy) ve skutečnosti tvoří opravdovou vládnoucí sílu, která se nikomu nezpovídá a naopak se sama osvobodila ze zodpovědnosti za zločiny, které spáchala.

0 0
možnosti
ML

Niktor

4. 1. 2011 2:34
Re: AKP a islamismus

IMHO i v Turecku si největší podporu zaslouží alternativy ležící mimo islamismus či nábožensky orientovaný konzervatismus ztělesněný AKP, a zároveň mimo nabubřelý a tvrdý nacionalizmus představovaný kemalistickou "starou gardou", ale i současná vláda AKP je s přimhouřením obou očí akceptovatelná. Koneckonců přinesla znatelný pokrok v rozvoji místní ekonomiky i demokracie.

0 0
možnosti
JP

John Pitralon

3. 1. 2011 21:36
Zdaleka problém není jen u islámu ...

A co například "Boží Vnuknutí" George W. Bushe, které jej donutilo ignorovat mezinárodní právo?

-

Podle zpravodajství německé televize NTV německý prezident Johanes Rau, napadl Bushovy výroky o božím poslání, které prý vede jeho počínání. Řekl: Americký prezident dospívá k "obrovskému nedorozumění", jestliže hovoří o boží misi, která ho pohání k válce.

-

Jde o zcela jednostranné poselství G.W.Bushe. Nesdílím názor, že nějaký národ dostane boží pokyn, aby osvobodil národ jiný, řekl Rau.

0 0
možnosti
JP

John Pitralon

3. 1. 2011 21:55
Re: Zdaleka problém není jen u islámu ...

A možná to byl další Bushův "Boží zákon", který donutil celý tzv. "demokratický Západ" reagovat na výzvu íránského prezidenta k vyšetření 11. září pod hlavičkou OSN urychleným hromadným odchodem z jednání.

Nicméně oficiální Bushova verze o 11. září je zcela neudržitelná, v posledních dnech proti ní vystoupil například Roland Dumas, bývalý ministr zahraničí Francie.

-

Slovenská TV o novém vyšetřování 11. září:

http://www.youtube.com/watch?v=Tn_KZ7lGkK4

0 0
možnosti
MR

iluminat

3. 1. 2011 18:47
vyborny clanek, doufam ze nezakazou diskuzi

jako tady v jinem clanku, aby se taky cetne ceske muslimky mohly vyjadrit.

0 0
možnosti