Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trafika pro Neumannovou

Kateřinu Neumannovou jistě není třeba představovat. Běžkyně na lyžích, která získala mnoho medailí a ocenění, nepřehlédnutelná sportovkyně, která tu naši malou českou zemi dokázala zviditelnit svými sportovními výkony. Ani po ukončení své kariéry sportovní prostředí neopustila, jen přesídlila na tu druhou stranu. Byla zvolena místopředsedkyní komise sportovců asociace evropských olympijských výborů EOC, šéfkou organizačního výboru lyžařského mistrovství světa v Liberci, působila jako referentka v oblasti koncepce armádního sportu a reprezentace na ministerstvu obrany pod vedením Alexandra Vondry a následně i jako poradkyně ministerstva. Od srpna tohoto roku by se měla stát poradkyní ministra obrany Martinu Stropnickému, kterému by měla radit opět v oblasti armádního sportu.

Při této zprávě mě napadá mnoho otázek, avšak společný jmenovatel je ve své podstatě pro všechny stejný. Trafika.  Nikoliv ta, stojící na rohu zásobujíc nás každé ráno nejnovějšími informacemi, nýbrž ta, kvůli které se nejen v poslední době rozpoutalo až mnoho soudních sporů.

Nikdo nemůže Kateřině Neumannové popřít, že naši republiku proslavila ve světě víc, než kdejaký politik či ministr zastupující Českou republiku. V tom, čemu se věnovala jako sportovkyně, byla bezpochyby naprosto jedinečná. Takových lidí u nás mnoho nemáme, a tak bychom si jich měli vážit a za jejich zásluhy je odměňovat. Stejně tak jí tedy nikdo nemůže vyčíst, že ona je tou vyvolenou na pozici poradce. Svoji úvahu směřuji tedy na stranu těch, kteří jí na danou pozici vybrali.

Ministerstvo obrany a celá státní správa spadá do okruhu zaměstnavatelů, řídící se jasnými pravidly, tedy zákonem. Pokud se jedinec rozhodne o volbu místa v tomto sektoru, musí počítat nejen s tabulkovými jasně danými platy, nýbrž i s jasně daným výběrovým řízením zahrnujícím mimo jiné i například dosažené vysokoškolské vzdělání v daném oboru. Určitý smysl to zajisté má v tom, že státní správa je činností státu prováděná státními orgány nebo jinými orgány, na které stát výkon státní správy v určitém rozsahu přenesl. Vše, co se v jednotlivých orgánech a rezortech děje, má přímý i nepřímý dopad na fungování našeho státu, což ve finále ústí vždy v nějaký výsledek. Je jim zajisté roční kalkulace státního rozpočtu, ale i například reputace našeho státu v zahraničí. To vše jsou měřítka, která plynou z fungování státní správy.

Je tedy bezpodmínečně nutné, aby zde na těch minimálně nejvyšších postech byli lidé, kteří dané problematice rozumí, jsou zásobeni mnohaletými zkušenostmi dávající jim možnost správných rozhodnutí vycházejících právě z let praxe.

Vezmu-li v úvahu pozici poradce na ministerstvu obrany, už ze samotného názvu čiší velká dávka zodpovědnosti. Slovo poradce znamená, že  má v dané věci velkou dávku prostoru k činění rozhodnutí za ostatní. Potřebuje-li někdo poradce, je jasné, že dané problematice nerozumí natolik, aby mohl sám za sebe činit konečná rozhodnutí, případně není v jeho silách rozhodovat vše za jednotlivé rezorty. V případě rad v oblasti armádního sportu, nejde na první pohled až tak o důležitou věc. Problém je v tom, že vše souvisí se vším a i ta nejmenší kancelářská práce vede k již zmíněnému konečnému výsledku. Dle mého názoru by lidé na některých pozicích měli mít minimálně jasně dané vzdělání pro určitou práci a několikaletou zkušenost. Další určitou podmínkou ve výkonu těchto funkcí by měl být, stejně jako tomu je pro normální občany, čistý trestní rejstřík. I toto se dá bez problémů obejít, stejně jako v případě Radka Šnábla, který byl pravomocně odsouzen za trestný čin daňového podvodu, ale ani to mu nebránilo v zaměstnání pod záštitou Miroslava Kalouska a ministerstva financí. Kde se tedy vytratil například u již zmíněné Kateřiny Neumannové fakt, že v roce 2009 vedla velice kontroverzní organizační tým působící při přípravě mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci? Tým, který kalkuloval s rozpočtem pro mistrovství v řádu 594 milionů s následně čítajícími náklady o 30 milionů vyšší než bylo předem plánováno a naopak příjmy o 86 milionů nižší, než bylo předpokládáno? Bez ohledu na to, zda byl v této kauze někdo obviněn či nikoliv, toto jméno zde figurovalo, a to již samo o sobě určitě nevrhá ten nejlepší stín na někoho, kdo by měl radit v rámci tak důležitého rezortu, jakým je ministerstvo obrany.

Pokud nejvyšší orgány tři výše zmíněné aspekty nedodržují a řídí se čímkoliv jiným než tím, co je škola a život naučil, nebylo by jistě od věci, aby tyto podmínky plnili alespoň v rámci jisté korektnosti vůči občanům studujícím vysoké školy. Pro ty, kteří denně sedí nad učebnicemi a již předem ví, že na určité posty mohou zapomenout, i kdyby měli deset škol, jsou tato výběrová řízení naprostým výsměchem všem občanům. Stejně jako neustálé dohazování a přehazování velmi dobře placených pracovních míst mezi těmi, kteří si to zaslouží.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 26.6.2014 11:28 | karma článku: 30,90 | přečteno: 1717x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Na kus řeči s Miroslavem Donutilem se vrací zpět na prkna Branického divadla

Dnes je taková móda, že divadlo je buď moderní, postmoderní, staré nebo archaické. Ale málo platné, divadlo je buď dobré nebo špatné", říká Miroslav Donutil.

28.2.2018 v 10:39 | Karma: 8,32 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Honza Homola z kapely Wohnout se stal v Mánesu oficiálně malířem

Honza Homola z kapely Wohnout 1. února 2018 první vernisáží výstavy obrazů v baru Mánes úspěšně odstartoval svou novou, malířskou cestu.

5.2.2018 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Kolečkova Kleopatra nastavuje zrcadlo

Objevil v sobě Michal Malátný opravdového úchyla a nalezla Jitka Čvančarová muže, který nenosí ponožky v žabkách?

30.1.2018 v 7:30 | Karma: 15,33 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Vernisáž autorské výstavy obrazů člena skupiny Wohnout Honzy Homoly

Honza Homola je kytarista a zpěvák skupiny Wohnout, ale zároveň i malíř, kterého čeká již tento čtvrtek v Mánesu jeho první autorská výstava.

29.1.2018 v 7:30 | Karma: 17,87 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Miroslav Táborský exceloval v Blázinci a přidal k tomu rozhovor

Herec Miroslav Táborský exceloval v Blázinci, kde na sebe vzal velmi nelehký úkol, kterému původně velmi dlouho vzdoroval. Jak se nakonec této výzvy zhostil, aby se sám nezbláznil?

26.1.2018 v 11:43 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1011x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com