Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je vrahem Ivety Bartošové?

Rychtář, Macura, Marcucci a Novotný, jména čtyř osob, která zná z bulvárního tisku snad každý a která se nyní stanou terčem obvinění, že oni způsobili smrt zpěvačky Ivety Bartošové. Nebýt včera policejních zátaras před domem Ivety Bartošové, napadlo by mě, že se jedná o překročení hranice bulváru, jak přitáhnout pozornost i toho posledního, kdo obvykle tento typ „humoru“ nečte, jen aby zvýšili statistiku čtenářů. Nebo že by se snad jednalo o způsob, jak od Ivety Bartošové odpoutat pozornost, někam ji schovat a nechat jí žít v klidu s novou identitou? Nereálné. Neměla ve své blízkosti nikoho, kdo by ji chtěl z očí veřejnosti odpoutat. Právě naopak, byla klíčem k popularitě několika  neznámých tváří, které samy za sebe nic v životě nedokázaly.

To, že se budou její ochránci navzájem obviňovat jistě nevybraným způsobem ve chvílích, kdy by měli naopak svoji pusu zavřít a snažit se alespoň uctít památku vyhaslého života, předpokládá jistě každý.  Ani jeden z nich nebyl přímým účastníkem této tragédie a pod vlakovou soupravu ji přímo neshodil. To, že ji tímto směrem několik let posouvali kupředu k přijíždějícímu vlaku, je potvrzeno s každým hmatatelným důkazem v podobě všech článků, které o její osobě v posledních letech vyšly.

To, co jí doopravdy připravilo o život, byla její hlava a s tím spojená psychická nemoc. To, že není v pořádku, všichni čtyři jmenovaní věděli, a i přes to hráli hru s jejím životem, s vědomím, že není ve svém psychickém stavu schopna obrany. Jen oni měli šanci jí ochránit a zachránit před činem, který spáchala. Nemocný člověk není schopen posoudit hranici únosnosti své psychiky ani domyslet důsledky svého jednání. Nemocný, který má v takové chvíli někoho, kdo se o něj postará, ohlídá onu hranici, kterou není možné překročit a udělá rozhodnutí v jeho prospěch, může hovořit o sobě jako o ochránci, nikoliv ten, kdo vede boje přes sdělovací prostředky. To, že se mu podaří nemocného přesvědčit k léčbě, je už jen bonus navíc. Logicky z toho vyplývá, že pokud má někdo rozehranou šachovou partii, chce jí dohrát do konce a nějaká hospitalizace královny, do této hry prostě nezapadá. Potřebuje svoji figurku v poli a tahat s ní všemi směry tak, aby z ní měl co největší prospěch. Musí si být vědom toho, že hra jednou skončí, a tak se snaží v co nejkratším období vyždímat ze své oběti maximum.  Paní Bartošová měla smůlu, jelikož nedokázala ve svém stavu rozpoznat komu důvěřovat, kdo to s ní myslí dobře a kdo si přišel jen pro prachy.

Je až neskutečné, že se tak stalo jen pár dní po výroku Pavla Novotného z českého bulváru, který celý systém fungování média vysvětlil následovně. „Poptávka po ní (pozn. Ivetě Bartošové) je neskutečná, články o ní si otvírají i lidi, kteří bulvár nečtou. Pak jdou hranice stranou a budeme na ní parazitovat až do konce a ještě půl roku po něm. Je to tvrdé a morálně špatné, ale tak to je." To vše s vědomím, že skutečně přispívají k jejímu konci.

Na druhé straně ti, kteří jim k uvedenému parazitování pomohou, ba jí přímo nastrčí do chřtánu jejich fotoaparátů a kamer. Vše přesně nahrát tak, aby byla spokojenost na všech stranách. Nemocnému člověku není problém cokoliv vsugerovat, a tak i on má pocit, že je vše tak, jak  má být a nikoliv, jak to chce jeho okolí.  

Figurka z pole vypadla, rozehraná hra pokračuje. Po včerejší tragické události začne nová partie a nové mediální bitvy. Dočteme se, kdo za její smrt na sto procent může, koho by měli zavřít, a další výplody tohoto specifického vlastního života s monstrózními titulky, den co den po několik měsíců budeme sledovat s nedočkavostí nová zaručená fakta a odhalení. Pozornosti neujde každý zaručený detail z této tragédie zacházející za hranice i zbytku vkusu a morálky. Média se budou předhánět a čtenáři napjatě hltat každé napsané slovo. Hlavní celebrity této celé kauzy budou nyní nejsledovanější osoby, každý vydá mnoho zaručených prohlášení a obhajoby, uvidíme výlevy hysterických záchvatů, mnoho slz a určitě i pár facek.

Až moc symboliky v této tragédii hraje pro nešťastnou nehodou, ve spojení s tragickou smrtí její opravdové lásky Petra Sepéšiho a čin v den narozenin aktuálního manžela prozrazuje, že musela mít vše dokonale naplánováno. Ač se vše bude překrucovat na všechny strany, pravdu věděla jen ona, ale danou symbolikou promluvila beze slov.  

Není už tedy konečně na čase zamyšlení se nad našimi zvrácenými prioritami? Ti, kteří si na ní vybudovali svojí mediální kariéru se nezmění, ti ostatní mají stále ještě šanci.

Jsem si jista, že její fanoušci naleznou způsob, jak se v tichosti rozloučit a vzdát úctu k zbytečně vyhaslému životu v tichu, bez zbytečné hrané pompéznosti a přehrávaných emocí. Ti, kteří podpoří bulvární média, kterým včerejším dnem začaly několikadenní plánované žně a ti bez špetky úcty a odpovědnosti, budou i nadále vystavovat uplakané tváře bleskům fotoaparátů.

Ať byl váš názor na paní Bartošovou jakýkoliv, bylo by minimálně z morálního hlediska vhodné, uctít pietu a zbytečně vyhaslý život.

Důkazem úcty k ostatním lidem a určité morální zodpovědnosti k celé naší společnosti může být v tuto chvíli jediné. Ignorovat pokračování této mediální tragikomedie, která nemůže mít již nikdy šťastný konec a ukázat tak, že hra skončila a hranice byla překročena.

Je to prohra této celé společnosti, která již dávno zapomněla, že na přechodu pro chodce přecházíme na panáčka zeleného, a to po pravé straně, a že pokud chceme hračku, jsou k tomu určena hračkářství a nikoliv nemocní lidé. Společnosti, jež ztratila úctu jednoho k druhému, slušné vychování, respekt autorit, dodržování zákonů i motivaci něco změnit. V úctě k lidskému životu a podpoře přijetí psychických nemocí společností jako stavu stejně nebezpečného jako například onkologické onemocnění, zůstane jméno paní Bartošové, symbolem hranice mezi dětskou hrou a smrtí.

K uctění památky blokuji pod článkem diskuzi, neboť zde není vhodné místo pro výměnu jakýchkoliv názorů a bylo by příliš neetické se k její smrti jakkoliv v tento moment vyjadřovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hermína Muchová | středa 30.4.2014 11:37 | karma článku: 47,10 | přečteno: 16586x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Na kus řeči s Miroslavem Donutilem se vrací zpět na prkna Branického divadla

Dnes je taková móda, že divadlo je buď moderní, postmoderní, staré nebo archaické. Ale málo platné, divadlo je buď dobré nebo špatné", říká Miroslav Donutil.

28.2.2018 v 10:39 | Karma: 8,32 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Honza Homola z kapely Wohnout se stal v Mánesu oficiálně malířem

Honza Homola z kapely Wohnout 1. února 2018 první vernisáží výstavy obrazů v baru Mánes úspěšně odstartoval svou novou, malířskou cestu.

5.2.2018 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Kolečkova Kleopatra nastavuje zrcadlo

Objevil v sobě Michal Malátný opravdového úchyla a nalezla Jitka Čvančarová muže, který nenosí ponožky v žabkách?

30.1.2018 v 7:30 | Karma: 15,33 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Vernisáž autorské výstavy obrazů člena skupiny Wohnout Honzy Homoly

Honza Homola je kytarista a zpěvák skupiny Wohnout, ale zároveň i malíř, kterého čeká již tento čtvrtek v Mánesu jeho první autorská výstava.

29.1.2018 v 7:30 | Karma: 17,87 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Miroslav Táborský exceloval v Blázinci a přidal k tomu rozhovor

Herec Miroslav Táborský exceloval v Blázinci, kde na sebe vzal velmi nelehký úkol, kterému původně velmi dlouho vzdoroval. Jak se nakonec této výzvy zhostil, aby se sám nezbláznil?

26.1.2018 v 11:43 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1011x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com