Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Alkohol neomlouvá - Michal Hrůza obětí lhostejnosti

Zpráva o tragédii, která během vteřiny změnila život zpěvákovi Michalu Hrůzovi a jeho nejbližším, šokovala celou českou hudební scénu. Stačila vteřina a život nadějného mladého umělce nabral nečekaně tragický scénář s tím nejhorším bojem, tedy o vlastní život. Chtělo by se napsat, že byl ve špatný čas na špatném místě, ale z tohoto úhlu pohledu to ani trochu nevidím. "Blbá náhoda" je, když jdete pod lešením a náhodou z něj něco spadne, což není tento případ. Určitou blbou náhodou lze nazvat obdobně smutný příběh Michala Schumachera, který po pádu na lyžích také bojoval s úrazem hlavy o holé přežití. I v jeho případě se jednalo o důsledek pomoci někomu jinému, ale zde už svoji roli sehrálo chybějící štěstí při sjezdu. Michal Hrůza nebyl ve špatný čas na špatném místě, on se prostě jen správně zachoval v přítomnosti špatných lidí, a to se mu vymstilo.

Kolik lidí danou situaci vidělo? Kolik lidí se ozvalo, nebo dokonce chtělo něco řešit? Pravděpodobně nikdo jiný aktivně situaci neřešil, a tak se tento muž v podstatě obětoval pro klid a bezpečí i všech ostatních, pohybujících se v jejich blízkosti.

Doufám, že orgány činné v trestním řízení a následný soud rozhodnou na základě toho nejlepšího svědomí, vědomí a důkazů a nepřipustí se zde jediná argumentace, že byli pod vlivem alkoholu, tak jak se to občas děje. Výmluva, že vlastně nevěděli co dělají, je naprosto nesmyslná. Pokud by byli dotyční ovlivněni alkoholem natolik, že by nebyli schopni ani trochu rozpoznat a domyslet důsledky svého jednání, určitě by stěží dokázali vstát ze židle, natož zasadit ránu s takovými následky. Jistěže byli opilí, ale tu agresi museli mít v sobě a dříve či později by stejně něco obdobného způsobili. Ať by se to stalo kdykoliv, vždy by to pravděpodobně někdo odnesl. Nepochybuji o tom, že věděli, koho mají před sebou. I to jistě sehrálo svoji roli.

Přesně tento typ lidí způsobuje, proč už lidé přestali brát absolutně ohled na druhé. Nikoho dnes nezajímá, že na ulici leží člověk. Ne, tento zrovna není opilí, má pouze hypoglykemický nebo epileptický záchvat, ale nikdo mu nepomůže. Určitá dávka nezájmu, sebemenší snaha se alespoň pokusit zjistit, zda by neměl nějak pomoci a neobejít každého ležícího na dlažebních kostkách, vychází určitým způsobem i ze strachu. Nikdo si dnes nemůže být jist, zda ho dotyčný nakonec ještě nenapadne, případně rovnou nebodne nožem do zad.

To, že i zákon č. 40/2009 Sb. § 150 odst. 1 říká, že ten „Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta“, nedonutí kolemjdoucí zastavit. Cítí zde právě ono nebezpečí, na které se lze v případě potřeby vymluvit. V takové chvíli jde i morálka a svědomí stranou. Smutné, ovšem toto je realita a obraz dnešní společnosti. Stejně tak zde vládne absolutní lhostejnost  pomoci napřílkad někomu, kdo se dokázal postavit chlapovi, který v dopravním prostředku právě udeřil ženu. Možná kdyby mu někdo z plného autobusu pomohl muže spacifikovat, dopadlo by to pro něj lépe. Případně alespoň tu pomoc zavolat, mobilní telefon v kapse má dnes téměř každý.

Kolik lidí už ignorovalo chování dvou mladíků, kteří svoji pravou tvář ukázali právě v souvislosti s Michalem Hrůzou? Jistě nebyl jediný, kdo se s nimi v tomto stavu setkal. Vždyť v tomto duchu již i někdo na jejich účet vypovídal.

Vše, co zde okolo tohoto případu je či bude vysloveno, je aktuálně absolutně nepodstatné. Jediná důležitá věc je ta, která se nedá ani vyslovit, ani ovlivnit. Michalu Hrůzovi moc držím palce a pevně věřím, že on tento boj vyhraje. Člověk s odvahou, kterou projevil při své reakci ve Stodolní ulici, musí být silná osobnost. Ne každý se dokáže ozvat, říci co si myslí a především situace řešit. Občas to chce opravdovou odvahu postavit se k světu s jiným názorem než je ten většinový a je úplně jedno, zda se jedná o slovní či fyzický boj. Vždyť alespoň občas by ta spravedlnost mohla vyhrát a pevně věřím, že právě tento případ bude tím šťastným.

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 24.7.2014 10:12 | karma článku: 20,84 | přečteno: 1515x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Happy Faces Festival dostál svému názvu

Akce Happy Faces Festival přilákala mnoho fanoušků z celé České Republiky i zahraničí a jednoznačně dostála svému názvu.

29.8.2017 v 11:40 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Kouřimská skála aneb Vzpomínka na Petra Muka

Kouřimská skála je setkání muzikantů s přátelským vztahem k Petru Mukovi, výbornému zpěvákovi, který navždy odešel v roce 2010.

25.8.2017 v 7:00 | Karma: 7,82 | Přečteno: 308x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Michael Patrick (Paddy) Kelly - rozhovor

Jaký je Paddy Kelly ve chvíli, kdy nestojí na pódiu, ukryt v soukromí bez hystericky křičících fanynek mířících na něj fotoaparátem a může být sám sebou? Jak vzpomíná na éru největší slávy Kelly Family?

23.8.2017 v 8:00 | Karma: 24,48 | Přečteno: 5276x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Paddy Kelly přijede již zítra do ČR !

Idol 90. let, který letos oslaví 40. narozeniny, přijede již zítra do České republiky. Potkat a spatřit jej můžete v Sedmihorkách u Turnova, kde se uskuteční Happy Faces Festival, jehož bude právě Paddy hlavní hvězdou.

18.8.2017 v 7:30 | Karma: 12,67 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Koncert skupiny Elán a výročí zámku Loučeň

Dne 6.7.2017, den před 10. výročím otevření zámku Loučeň a v přilehlých zámeckých zahradách i okolí vše nasvědčovalo tomu, že návštěvníky zámku čeká vskutku nevídaná oslava.

14.7.2017 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1034x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com