Za uprchlíky můžou Rusové

Kdo nám sem posílá uprchlíky? Tato otázka se stala před volbami hlavním tématem, na něž se smrskla česká politická debata. Správná odpověď, na kterou volič zabere jako kapr na koblihu zní? Může za to Rusko!

Je politika a politika.

 

Je politika založená na vábení voličů na koblihy a slibech, že bude líp. Ve druhé fázi lehce zklamaný volič poznává, že líp nebude a možná bude hůř. Politika tohoto druhu nepočítá s rozvíjením a vylepšováním stavu věcí, ale hledá viníky, na které systematicky svaluje vinu za vlastní nesplněné sliby. To je politika, kterou u nás doma důvěrně známe, protože jsme navzdroy střídání vlád jiné jaksi nedočkali.

 

Pak je politika, která reálně mění věci k lepšímu. Neslibuje, nevábí, nepoštvává lidi proti sobě, naopak jim vytváří lepší podmínky pro život. Po jejich protagonistech zůstávají věci, které obdivuje ještě několik dalších generací. O takové politice teď ani snad nemá cenu mluvit – u nás je za současného stavu správy věcí veřejných jako nekonečného tunelování reálně nemožná.

 

Takže se radši vraťme k jádru věci a zkraťme to. Pojďme na ty uprchlíky. A na naše politiky. A na jejich mediální manipulační triky. Jeden známý český novinář, který je mediálním pobočníkem jednoho ministra a finančníka, tam dneska ukázal pěkný názorný příklad. V docela zajímavém článku o dohodě zemí vyvážejících ropu, že omezí její těžbu a co z toho bude, v jednu chvíli roztáhne plachty své politologické jasnozřivosti a napíše, že Rusko je zlé a agresivní a že Rusové přesně vědí, co chtějí – posílit Asada, zhoršovat humanitární katastrofu a posílat další uprchlíky do Evropy.

 

Co na tom, že Rusko, jak sám autor moudře poznanává, není členem organizace OPEC, takže vůbec omezit těžbu nemusí? Co na tom, že už ne ruská vláda nebo Putin, ale celé Rusko a všichni Rusové chtějí zhoršovat humanitární katastrofy a posílat nám do Evropy uprchlíky? Na české voliče, kteří tradičně nenávidí “rusáky”, jak jim láskyplně říkají, a navíc se bojí uprchlíků, by to spojení mohlo platit. Jenom škoda, že to je právě pořád ten prvné popsaný způsob politiky. Zbůsob hodně nešťastný.

Autor: Ondřej Mrázek | čtvrtek 29.9.2016 16:59 | karma článku: 30,98 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78