Úřední šiml kope do klokana – bude ve Vršovicích válka?

Tak to zase jednou pánové nahoře přehnali. Byrokratické čachry radnice Prahy 10 a celopražského magistrátu hrozí zrušením legendárního stadiónu Klokanů, který si vršovičtí nedávno zachránili mimo jiné finanční sbírkou z vlastních řad. Úřední šiml se ale tentokrát přepočítal. Klokani nejsou zvyklí se vzdávat a budou o svůj Ďolíček bojovat do konce. Až se možná radní nestačí divit!

V divokých sporech o to, kdo si začal v krvavé řeži na východě Ukrajiny, se občas vytrácí ze zřetele zhovadilost a arogance politiků ryze českých, tentokrát pražských. Posledním výkřikem jejich arogance, neomaleného křupanství a do nebe volající drzosti je snaha pražského úředního šimla roznést na kopytech proslulé fotbalové sídlo vršovických Klokanů u Botiče. Jenomže úřední šiml to tentokrát hodně hloupě přepískl a jde do tuhého. Klokani, zocelení dlouholetým bojem o svůj legendární Ďolíček, se budou bránit. Ne nadarmo se nad jejich fotbalovou svatyní klene – bílé na zeleném – Ďolíček nedáme!
Ďolíček je pro vršovické víc než obyčejný stadión. I pro ty, kdo nechodí s šálou zpívat chorály na ligová utkání, voní starý fotbalový stánek u Botiče historií a vyzařuje pozitivní energii. Má něco, co přesahuje hranice fotbalu a sportu – stal se kulturní památkou a symbolem. Zdejší fotbalové zápasy mají atmosféru poutí a lidových zábav, kde se lidé z celé čtvrti potkávají u piva, pečené klobásy nebo chleba se sádlem a cibulkou a sdílejí úctu ke svému unikátnímu „městě ve městě“, která je sice skoro v centru Prahy, ale všichni se tu znají jako na vesnici. Na Bohemce se scházejí fanoušci všech generací, od babiček a dědečků, přes rodiny s dětmi až po hybnou mladickou sílu neúnavně zpívajícího a fotbalem se kochajícího kotle. Za neopakovatelnou atmosférou sem chodí již tradičně muzikanti a herci, tolerantní prostředí sem láká mimopražské a cizince. Fanoušci klokanů jako jedni z mála v české lize jednoznačně a razantně odmítají rasismus a xenofobii, v bohemáckém kotli všichni zpívají, kochají se a slaví - nenávist tu nemá místo.

O to větší šok způsobily zprávy o tom, že fotbalový klub Bohemians Praha 1905 dostal k 30. listopadu výpověď z nájemní smlouvy k Ďolíčku od majitele stadionu společnosti Bohemians Real. Příčinou je neschopnost radnice Prahy 10 a Magistrátu hlavního města Prahy dohodnout se o výměně pozemku dohodnuté po mnohých občanských bitvách jako rozumný kompromis. Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík hází vinu na magistrát, ten zase tvrdí, že si musí nechat udělat oponentní posudek na cenu transakce, která je podezřele vysoká. Za vším stojí čachry politiků a developerů, kteří chtějí ve Vršovicích postavit další sklobetonovou obchodní a kancelářskou obludu. Jako by jich Praha už teď neměla víc, než je zdrávo.

Do rozlícené diskuze, prošpikované výzvami k pochodu na radnici, klokanské občanské neposlušnosti a bránění těžce uhájeného stadionu vlastními těly, vstoupil i prezident klubu Antonín Panenka apelem na „odpovědné činitele“, aby věc urychleně vyřešili. „Jestliže dopustí, aby kvůli jednomu razítku zanikla obrovská tradice a aby sportovcům a fanouškům zbyly oči pro pláč, bude to obrovská ostuda. A klokaní rodina jim to jen tak nezapomene," řekl médiím Panenka.

Pes je ovšem zakopaný v tom, že ani on nemusí mít úplně čisté svědomí. Na předvolebních plakátech se totiž Panenka jako kandidát do senátu objímá právě se starostou Prahy 10 Zoufalíkem. Jestli jde o předvolební tah a hru na zachránce rodinného stříbra, nemusí se tentokrát vyplatit a je více než pravděpodobné, že se obrátí proti těm, kdo to tak celé narafičili. A i kdyby bylo načasování kauzy ďolíček před volbami náhodné, jedno je jisté: vršovičtí klokani budou za svůj stadión bojovat tak, že to bude ještě politiky mrzet!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Mrázek | pátek 12.9.2014 14:20 | karma článku: 24,75 | přečteno: 1178x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78