Předvolební cirkus Amerika

Americká politika je něco jako Hollywood: mrtě emocí, moře sentimentality, velkohubá patetika a operní gesta. Zlatým hřebem velké předvolební roadshow jsou tradičně kouzla s ruskou kartou.

To bylo něco pro české novináře, když se demokraté, zaskočení únikem informací z napadené elektronické korespondence madam Hillary a dalších, tasili z rukávu ruskou kartu, aby odvedli pozornost od nepříjemných problémů a skutečnosti, že jejich kandidátka v souboji s bouřliváckým tlučhubou Donaldem Trumpem ztrácí nejenom šmrnc, ale i dech.

 

To byly palcové titulky: „Trump miluje Putina!“ a „Putin miluje Trumpa!“, to bylo spekulací, kterak se ruský prezident každou noc mění v supermana s pěticípou hvězdou na hrudi a létá přes Tichý oceán ovlivňovat americké prezidentské volby! Na článcích a komentářích bylo znát, že je píšou s láskou a radostí: pro věčné lamentování o korupci politiků našich, policejních pučích a elektronických evidencích už na to dštění síry na Moskvu jako Říši Zla skoro zapomněli. Stejně jako na skutečnost, že z odhalených e-mailů vyplynulo například to, že Demokratická strana zcela v rozporu s demokratickými principy během primárek porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou a naopak očerňovala jejího předního rivala, charizmatického reformátora stereotypů současné Ameriky a černého koně první fáze prezidentských voleb Bernieho Sanderse.

 

Demokraté měli očividně na kahánku, protože skandál s nadržováním Clintonové se provalil v ten nejhorší možný okamžik: jen pár hodin před nominačním sjezdem, jehož hlavním cílem je ukázat voličům, že Demokratická strana je svorná jako jeden muž. A rozhádaní demokraté se snažili za každou cenu ukázat, že vůbec rozhádání nejsou. Ani trošičku. Obvyklý předvolební tyjátr se proměnil ve frašku. Plácání se po ramenou, křečovitě vyceněných úsměvů a muckání se bylo třikrát tolik než obvykle.

Nic proti cirkusu a šaškování, ale maškaráda demokratů byla silná káva i na mnohé jejich věrné příznivce. Nejenže ukázali, že ve vyvolávání nenávisti a hledání falešného viníka si můžou s Trumpem, kterého za totéž po právu kritizují klidně podat ruce. Klidně se může stát, volby prohrají a důvodem bude právě jejich pletichaření a faleš. To ovšem potom bůh ochraňuj Ameriku i celou matičku Zemi.

Autor: Ondřej Mrázek | pátek 29.7.2016 15:47 | karma článku: 24,62 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78