Pozor na ukrajinský alkohol, může být pančovaný!

Dávejte pozor, co pijete! Na černém trhu i v obchodech se prodává otrávený alkohol! Takto varují ukrajinské úřady občany a uvažují o zavedení prohibice. Tamní metanolová aféra už má více než 50 obětí.

Případy otravy alkoholem, které skončili smrtí, se vyskytly už ve třech ukrajinských oblastech: charkovské, doněcké a nikolajevské. To je sice na východě země, to ale neznamená, že se otrávený alkohol nemůže dostat i na český trh. Zvláště v předvánočním shonu.

Na pozoru by se měli mít ale hlavně ti, kdo se chystají na Ukrajinu. A možná vás není málo, protože kouzlu Zakarpatska umocněnému lácí tamního jídla a pití, propadá čím dál tím víc lidí, kterým se už zajídá organizované cestování po turistických resortech a dávají přednost sice drsné, ale o to opravdovější realitě. Takže pozor.

Ukrajinské úřady varují, že zvýšený podíl metanolu, ilegálně přidávaného do alkoholu, se vyskytuje v lahvích s vodkou „Pšeničnaya“ i v některých koňacích. Otrávená směs byla v jednom případě dokonce v okolkované lahvi s importovanou whisky. Nejvíce lidí, kteří po požití jedu zemřelo, si ale poslední flašku koupilo na černém trhu.

Pokud pojedete na Ukrajinu, kupujte alkohol (když už tak) ve větších obchodech a řádně zkontrolujte, jestli kolek ani zátka nejsou porušeny. Úřady také radí kuriózní, leč bezpochyby praktickou věc: „Kupujete-li si lahev alkoholu v restauraci, kupte si ji celou a nechte si ji otevřít přímo před vámi.“

Vlna úmrtí po otravách alkoholem Ukrajince šokovala, hovoří se o možnosti zavedení prohibice, což by ovšem lidé jen několik týdnů před Vánoci příliš nadšeně nepřijali.

Autor: Ondřej Mrázek | pondělí 31.10.2016 18:45 | karma článku: 16,69 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78