Pošleme rodinku na potrestání Putinovi?

V Praze v neděli večer policie zadržela dva ruské avantgardní umělce ze skupiny Vojna (válka), kteří museli pod tlakem režimu utéct z Ruska, protože jim tam hrozilo za jejich umělecké happeningy trestní stíhání.

O zadržení dvou umělců, kteří jsou dobře známí i v evropském kontextu a několikrát se představili i v Praze, informovalo ruské vysílání Svobodné Evropy. Oleg Vorotnikov byl podle rozhlasové stanice při zatčení policisty zbit, jeho ženě Natalii Sokol pohrozili, že jí česká sociálka odebere nezletilou dceru (kromě ní spolu mají i staršího, asi desetiletého syna). Oba ruští umělci, kteří svými uměleckými akcemi protestovali proti kremelskému režimu, se teď obávají vyhoštění do Ruska, kde by jim mohl hrozit exemplární trest.

V pondělí česká policie propustila z vazby Natalii Sokol s dcerkou s tím, že se musí dostavit k výslechu v úterý ráno. V případě deportace rodiny do Ruska hrozí, že rodiče skončí za mřížemi a děti v dětském domově.

Radikální uměleckou skupinu Válka založili zpočátku jako recesistické sdružení studenti filosofie Lomonosovovy univerzity, postupem času se stále častěji ocitali na hraně nebo za hranou zákona. Po akci „Palácový převrat“, kdy v roce 2011 bojovali proti korupci ruských politiků převracením policejních aut, byli někteří členové skupiny v Rusku obviněni a hrozí jim sedm let vězení. Sympatizantem ruských radikálů z Války je britský street-artový umělec Banksy, který jim do Moskvy v reakci na jejich zatčení poslal finanční pomoc ve výši 80 tisíc liber.

Nechci zbytečně spekulovat, co přesně vedlo k zatčení rodiny umělců v Praze, protože policie tyto informace zatím nezveřejnila. Jen mi přijde zarážející, když stát, který kritizuje kremelský režim jako diktaturu a vykresluje Rusko jako „Říši zla“, zároveň koketuje s myšlenkou deportovat tam rodinu, pro kterou by to byla životní tragedie. Nejvíc by na ni navíc doplatily děti. Nezbývá než doufat, že v rozhodování o jejich dalším osudu zvítězí nad úředním šimlem zdravý rozum.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Mrázek | pondělí 19.9.2016 20:40 | karma článku: 17,95 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78