Podivné úkazy minského jara

Mizení opozičních politiků, řádění evidentně najatých skupin provokatérů, násilí a rabování. Bělorusko se rychle propadá do chaosu, který se snaží zneužít někdo třetí. Kdo to asi je?

Na tom, že se prezident Lukašenko svými posledními zoufalými kroky totálně diskreditoval, se v Bělorusku shodnou asi všichni. Spory se vedou spíše o to, kdo ovládne zemi po jeho odchodu. Jedni mají strach z Ruska – těm dopřávají vděčně sluchu mainstreamová západní media. Druzí ovšem varují, že novou moc v zemi se bude snažit instalovat někdo úplně jiný. A ať to bud kdokoli, nepůjde mu o nezištnou pomoc obyčejným Bělorusům, ale hlavně o to, co z toho nakonec bude mít.

V ulicích Minsku a dalších běloruských měst se množí případy, kdy skupiny mladých mužů ozbrojených baseballovými pálkami napadá nenásilně demonstrující lidi, rabuje obchody a šíří v okolí strach. V západních médiích se hovoří o „členech Lukašenkovy tajné služby“, ale je to doopravdy tak?

Ukazuje se totiž, že provokatéři šířící násilí jsou na obou stranách. Jednou brutálně zmlátí demonstranty, ještě než to přijede oficiálně udělat policie, jindy házejí kameny na zasahující policisty. Demonstranti přitom od počátku vyzývají k nenásilným protestům, protože vědí, že jejich násilí by vyplodilo mnohem větší násilí ze strany Lukašenka. Ti to nebudou. Situace ale nehraje do karet ani Lukašenkovi, jímž kvůli tomu začíná opovrhovat stále více lidí. Tak kdo tedy?

„Spojené státy a celý Západ se musí snažit, pokud jim to podmínky dovolí, pomoci Bělorusku a snížit tamní politická rizika. Skvělými příklady takové pomoci byly barevné revoluce na Ukrajině a v Gruzii v letech 2004 a 2014,“ napsal na svém blogu výkonný ředitel RAND Busennes Leaders Forum, která se dlouhodobě angažuje ve střední a východní evropě William Courtney

Ano. Situace v Minsku začíná připomínat Majdan v Kyjevě, kde se nenásilné a rozezpívané protesty přes noc zvrhly v občanskou válku, která pořád ještě neskončila. A toho by se měli Bělorusové, jejichž sympatické usilování o svržení tyrana, který se sám zesměšnil, napjatě sledujeme zcela určitě vyvarovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Mrázek | úterý 8.9.2020 20:23 | karma článku: 14,28 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78