Na Jeruzalém! aneb Kam vítr, tam plášť

Česká republika se zdržela hlasování o rezoluci OSN, odsuzující rozhodnutí USA uznat za hlavní město Izraele Jeruzalém. Podlehla tak tlaku a výhrůžkám Donalda Trumpa, že kdo ho nebude poslouchat, bude tvrdě pykat.

Není to tak dlouho, co se česká politická a novinářská elita zalykala a rudla zlostí při pouhém pomyšlení, že se zlotřilý prezident Zeman vůbec baví s čínským a ruským prezidentem o obchodní spolupráci. (Ne že by Zeman nebyl v lecčems zlotřilý, jeho hříchy ovšem spočívají spíše v populismu hraničícím s podněcováním k nenávisti vůči národu, rase nebo vyznání. A v tom bohužel mezi českými politiky není zdaleka osamocen.)

To bylo plamenných řečí o mravnosti v politice, podléhání vlivu velmocí nebo přímo o prezidentově patolízalství vůči mocným! To bylo zalamování rukou, vzdychání, uštěpačného ušklíbání! To bylo lamentování nad ztrátou národní hrdosti! Kam vítr, tam plášť – a morálka nikde!

Neuplynulo ve Vltavě tolik vody a máme tady další případ kontroverzního podlézání velmoci. Navíc okořeněného veřejným vyhrožováním oné velmoci každému, kdo by si s s ní dovolil nesouhlasit, nebo se – nedej bože – odvážil na půdě Organizace spojených národů hlasovat proti ní. Konkrétně jde o Spojené státy americké a nedávné rozhodnutí jejich prezidenta uznat za hlavní město Izraele Jeruzalém (s čímž mimochodem nadšeně souhlasí zmíněný Zeman). A o rezoluci, která takový krok odmítá jako zmaření beztak skomírajícího blízkovýchodního mírového procesu a porušení mezinárodního práva. „Prezident bude toto hlasování sledovat a požádal, abych informovala o těch, kdo budou hlasovat proti nám,“ napsala doslova americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová v dopise, který rozeslala zástupcům členských zemí OSN.

Jak to dopadlo? Tak, jak se dalo předpokládat. Společně s USA hlasovaly země přímo vazalské nebo na přislíbené finanční pomoci od USA existenčně závislé: Izrael, Guatemala, Honduras, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Togo. Hlasování se zdržely země vazalské nepřímo, vychytralé, ale taky pořádně přihrbené a na nějaký ten milosrdný dolar lačně čekající: z EU to byly Chorvatsko, Maďarsko, Lotyšsko, Polsko a Rumunsko a Česká republika.

Velká většina zemí OSN hlasovala bez ohledu na nátlak USA pro rezoluci, tedy proti rozhodnutí Donalda Trumpa. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět, 35 států se zdrželo.

Postoj české diplomacie na rozdíl od Zemanových obchodních misí na východ nikdo nekritizuje. Bere se tu jako hotová věc. Spíše je to ale z nouze ctnost. Anebo ještě spíše „kam vítr, tam plášť“.

Autor: Ondřej Mrázek | pátek 22.12.2017 16:05 | karma článku: 16,77 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78