Boj proti Rusku je ztráta času

Mobilizace proti ruskému nebezpečí i silná slova o nutnosti vytrestat Rusko za anexi Krymu a podporu povstalců na východě Ukrajiny po volbách utichla. Ti, kteří se s ruskou kartou v předvolebním boji oháněli nejvíce, u voličů pohořeli. Martin Bursík se nedostal do senátu a TOP 09 dosáhla nejhoršího výsledku ve své krátké historii. Voliči dali jasně najevo, že jim záleží na problémech, které se jich bezprostředně dotýkají, a řečnit místo jejich řešení zástupné ideologické problémy s Ruskem je odváděním pozornosti a zbytečnou ztrátou času.

Je ale přesto zajímavé si v této souvislosti uvědomit, že zatímco v Čechách jsou odpůrci sankcí vůči Moskvě označování málem za zrádce národa, z Evropy zaznívají hlasy kritické k sankcím a vyzývající ke spolupráci s Ruskem poměrně často. Za partnerský přístup k Rusku jako nejspolehlivější záruku vzájemně výhodných a korektních vztahů horoval velice často také ředitel ropného gigantu Total Christophe de Margerie, který včera tragicky zahynul při startu soukromého letadla z moskevského letiště.

 

Christophe de Margerie je mrtev, ale rád bych připomněl některé jeho názory, které ukazují, že alternativa studené války s Ruskem existuje.

Můžeme žít bez ruského plynu?“ položil si řečnickou otázku v nedávném rozhovoru pro agenturu Reuters. A sám si odpověděl: „Ne. A jsou nějaké důvody pro to, abychom bez něj žili? Myslím si, že také ne," dodal a přirovnal vyvolávání averze vůči Rusku ke stavbě nové berlínské zdi. „Rusko je partner a neměli bychom ztrácet čas tím, že se před ním budeme snažit uchránit," zdůraznil Christophe de Margerie.

 

Před šesti týdny pak reportérovi německého deníku Süddeutsche Zeitung řekl: "Nesmíme nikomu dovolit, aby nás přesvědčoval o tom, že je Rusko nepřítel. Pokud chtějí Američané kvůli svým domácím politickým motivům konflikt roznítit – je to jejich věc. U nás v Evropě se ale s krizí musíme vyrovnávat jinak, bez toho, abychom jen rozlišovali černé a bílé," dodal.

 

Ačkoli Christophe de Margerie, kterému jeho obchodní partneři přezdívali Velký knír, patřil se svou vstřícností k Rusku k menšině, nikdo z jeho oponentů jej neskandalizoval - jeho výroky byly naopak přijímány jako projev demokratického práva na svobodné vyjádření názoru. Po včerejší tragické smrti se o něm pochvalně vyjádřili francouzský premiér i prezident.

 

Možná by nebylo od věci zamyslet se, proč si o podobné velkorysosti a úctě k lidem, kteří mají odlišný názor, můžeme u nás nechat jen zdát.

Autor: Ondřej Mrázek | středa 22.10.2014 14:59 | karma článku: 32,68 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78