Proč se z dnešních dětí stali polobozi, kterým všechno projde?

Četl jsem tento týden zajímavý návrh: dát kamery do tříd, aby se dalo snáz vyšetřit násilí žáků vůči učitelům. Co dát rovnou i nějaké do domovů, abychom zkontrolovali výchovu?

Dva krátké příběhy.

Kamarád učil chemii. Jedné studentce chtěl dát na vysvědčení čtyřku, načež si ho pozvala ředitelka: “Víš, já chápu, že nic neumí, ale byli tu její rodiče. Jestli tu čtyřku dostane, prý na naši školu pošlou inspekci. A já tady nechci zbytečné starosti.” Kamarád jí nechal napsat dvojku, ale ze školy odešel. Dobrovolně. Jako vystudovaný učitel dnes dělá u policie a nervy tam má prý mnohem menší.

Maminka učila 40 let. Odešla do důchodu a časem ji poprosili o záskok. Po pár dnech a na pokraji sil skončila. Jednomu ze žáků napsala poznámku, že neumí vyjmenovaná slova po L. Druhý den přinesl žákovskou knížku zpátky s připsaným vzkazem od otce. “Taky je neumím a žiju.”

Kdyby se oba příběhy staly kdysi u nás doma, budu za čtyřku z chemie ještě další rok jezdit místo favorita na skládačce a za nenaučená vyjmenovaná slova budu muset měsíc krmit králíky. Moji rodiče by se nikdy nepostavili za mě proti učiteli. Nebo jen hodně výjimečně. Dřív jsme se po třídních schůzkách bály doma my děti, dnes aby se málem báli učitelé, jestli neřekli něco špatně.

Dnešní děti se nerodí horší, než jsme se rodili my. Ale v mnoha rodinách mají nedotknutelné postavení. Můžou všechno a ostatní proti nim nemůžou nic. Chceš nový počítač? Ale jistě. Na trhu už je novější mobil a sousedovic Pepa už ho má? Jedeme pro něj.

Nemluvím za všechny. Mluvím o tom, co často vidím kolem sebe. Utahané rodiče, kteří jako taxikáři vozí své děti z kroužku na kroužek a ještě mají výčitky, jestli by neměli nějaký přidat. Rodiče, kteří sami chodí v opraném oblečení, hlavně aby jejich dítě mělo značkové. Rodiče, kteří soutězí, jestli jejich dítě bude mít lepší boty, tašku, mobil, narozeninovou oslavu.

Není to tak určitě všude. Znám mnoho rodičů, kteří ještě nezblbli. Ale taky mnoho takových, kteří ze svých dětí udělali polobohy, kolem kterých se točí svět a všechno jim projde. V lepším případě se budou v plné restauraci honit mezi stoly, vyřvávat a strkat do hostů. To ještě zvládneme. Ale třeba taky jednou po takové výchově vynadají učiteli. Nebo mu rovnou jednu ubalí.

Autor: Martin Moravec | čtvrtek 10.4.2014 8:45 | karma článku: 48,57 | přečteno: 31743x