Čtvrteční sloupek ze Soči: co mi vadí na olympiádě?

Někomu vadí Putin, někomu plýtvání miliardami dolarů, jinému Rusové samotní. Mně na olympiádě vadí úplně jiné věci.

Soči 2014. Snowboard. Slopestyle.

Že v některých sportech vyhraje ten, kdo předvede nejtěžší skoky, zatímco v jiných se riskovat nevyplatí a medaile se berou za skoky průměrné.

Že někde se jízdy sčítají, zatímco jinde můžete klidně jednu pokazit, protože se počítá jen ta lepší.

Že někde mají kvalifikaci a jedno finále, zatímco jinde jsou finále tři, přičemž když v prvním zajedete líp než vítěz v tom posledním, můžete to leda jednou vyprávět vnoučatům.

Že ve sportech, kde se dá měřit výkon, se dává tolik bodů za styl.

Vadí mi nový způsob bodování skoků na lyžích. Asi je spravedlivější, ale zážitek divákům na stadionu zabil. Vidí, kdo skočí míň, kdo víc, ale to ne vždy rozhoduje. Jako by ve slalomu, když začne uprostřed závodu sněžit, dostávali závodníci minus desetiny vteřin za to, že několika z nim nepřálo počasí.

V žebříčku pochybností u mě vede jízda v boulích, těsně následovaná snowboardem. Byť na obojí se hezky kouká.

Byl jsem pár dní v Soči. Hezké. Rozhodně ne tak hrozné, jak by si člověk podle některých zpráv myslel. Fungující doprava, usměvaví a s angličitnou sympaticky zápasící dobrovolníci. Ano, pár pobíhajících psů, pár nedodělávek, pár jen zepředu natřených domů, aby vypadaly dobře aspoň z ulice. Ano, Rusové dělají chyby. Ale nedělají jich náhodou míň než třeba televizní komentátoři či píšící novináři, kteří o olympiádě referují?

P. S.: Chybu dělá i docela dost Čechů. Když už jdou fandit a mají potřebu si celý obličej zmalovat vlajkou, ať ji zkusí namalovat správně. Naležato má sice naše vlajka bílou barvu nahoře, ale když se otočí nastojato, je bílá (možná trochu nelogicky, ale tak to zkrátka je) VLEVO. Zkuste počítat, třeba při hokeji, kolik diváků ji má opačně...

Autor: Martin Moravec | čtvrtek 13.2.2014 8:45 | karma článku: 35,61 | přečteno: 4663x