Závislosti

Snad všichni jsme tak trochu šílení. Všichni máme něco, co nás ovládá. Co je třeba přiměřené a dobré v určité míře, ale když je toho více, začíná to život poškozovat. Závislosti na jídle, na sladkostech, na sexu, sportu, 

na sledování televize, na novinách, na internetu, na sbírkách všeho druhu, na dietách, na zdravé výživě, na péčí o druhé, o rodinu, o mazlíčky, o auto, motorku, koloběžku..., na blogování...

Mozek je tak udělaný, aby závislosti podporoval. Aby podporoval vše, co životu svědčí. Vše, co jinak činí život dobrým, se ale může obrátit jako škodlivá závislost proti nám.

Nejspíš proto, že nahrazuje něco, co v životě chybí...

A když se obrátí proti vám, tak vy zas proti ní, nemáte ji rádi, není vám po chuti, bojujete s ní, snažíte se vyhrát, zkoušíte to po dobrém i po zlém, chcete na ni vyzrát. A nejde to. Ne natrvalo. Překonáte třeba jednu, ale objeví se druhá. 
Všechny závislosti život poškozují. 
Alkohol, drogy, sebepoškozování a poruchy výživy mohou vážně ohrozit zdraví. Způsobit smrt!
Závislost na sexu ničí vztahy.
Ale i ty jinak neškodné závislosti omezují, ničí kvalitu života a vztahy, pokud se stanou prioritou.

Ale přitom se nás ty závislosti ve skutečnosti snaží chránit... Snaží se nás udržet při životě, dát nám to, co nám v psychice chybí a překonávat to, co tam přebývá. 

1. Chybí-li láska, místo ní je tam prázdnota a úzkost. Člověk potřebuje lásku, aby byl psychicky zdravý. Pokud lásku nemá, hledá náhražky, které by pomohly. Náhražky ale nikdy nepomohou nadlouho a proto na nich vzniká závislost.
Závislosti nás na chvíli živí svou láskou a dávají zapomenout na zradu.

2. Závislosti nás také chrání jinak, umožňují nám přežít v prostředí, ve kterém to s námi není myšleno dobře, ve kterém jsme zneužíváni. Ale, neumí se jen tak vypnout, když už je nepotřebujeme. 

V tomto smyslu i deprese může být závislostí. 

 

Ze závislostí se lze uzdravit  zevnitř.

Ne díky pokynům, příkazům, novým návykům, sebemanipulaci.

Je třeba získat a dát sami sobě to, co chybí.

 

Láska, přijetí, odpuštění...

Stojí přece za to, se o to snažit.

 

 

 

 

Autor: Monika Lorenzová | sobota 4.6.2022 6:45 | karma článku: 14,80 | přečteno: 267x