Proč musí být narcis úžasný

Pokud narcis dostane svou dávku pozornosti, reaguje tak, jako by byl na drogách. Má najednou povznesenou náladu a mnoho energie. Závislost na pochvale, uznání a obdivu se dá přirovnat k závislosti na kokainu, říká prof. Sam Vaknin

Dostane-li svou dávku obdivu, cítí se úžasný, úspěšný, neporazitelný. Pokud se mu dostává pozornosti a pochvaly neustále, tak, jak to potřebuje, je výkonný, neustále svou věcí zaujatý, jede na plný plyn. Takovou dávku mu může zajišťovat jeho profese. Vybírá si proto profesi, díky níž je respektován, obdivován, chválen. Vybírá si partnery, kteří budou jeho potřebu obdivu, respektu případně útěchy naplňovat apod.

 Je to stav, který je pro něj žádoucí, tak to mít potřebuje a tak to také mít chce. To, že se cítí úžasný, je zároveň projev toho jeho stavu.

V tomto hypomanickém zaujetí se cítí být nadřazený nad ostatní, protože je tak výjimečně úspěšný, nadaný, vzdělaný, chytrý, krásný. Je si jistý, že jeho schopnosti jsou vysoce nadprůměrné a díky nim dokáže vše. Věří, že všechny překážky překoná, všechno zvládne. O svém úspěchu nepochybuje, neúspěch vůbec nepřichází v úvahu.

Ve skutečnosti je ale zraněný a zranitelný. Hypomanický stav mu pomáhá, je to stav jako na drogách, který mu zastírá vědomí jeho zranitelnosti.

Je to ale buď a nebo. Buď je "úžasný" nebo je "ubohý". Buď se cítí skvěle nebo se cítí špatně.

Když se se svou zranitelností dostane do kontaktu, pomáhá mu, když ji promítá do jiných lidí.

Oni úžasní rozhodně nejsou. To, co se mu na sobě nelíbí, vidí v těch druhých, často ve svých blízkých, obviňuje je za to a trestá je. To oni jsou špatní a nepřijatelní, ubozí. Pomáhá mu, když se to špatné, a to znamená to, co mu prostě na těch druhých nějak vadí, v nich snaží vymýtit.

Je to opět způsob, jak si může opatřit svou dávku a povznést se ze svých frustrovaných nížin do hypomanických výšin své úžasnosti. 

*** 

Narcissistic Supply: How Does it FEEL? - YouTube  (Narcisova potřeba pozornosti - Jak ji prožívá?)

***

Obrázek v perexu vytvořen Tvůrcem obrázků Bing 

Autor: Monika Lorenzová | neděle 10.12.2023 20:55 | karma článku: 7,65 | přečteno: 135x