O filmu Tajemství a smysl života

Česká verze filmu Tajemství: Problém smyslu života mezi dvěma ženami, manželkou (s dětmi) a milenkou, byl vyřešen!  Zajímavé a nevšední řešení manželsko-sestersko-kamarádského čtyřúhelníku protkané esoterními pravdami. 

Zatímco ve filmu Tajemství (The Secret) jsem vnímala, že tam to tajemství pořád je a týká se nás všech, tady se mi ztrácí. 

Hlavními aktéry jsou tu čtyři dospělí, avšak duševně nedospělí lidé, narcisticky zranění. Ženy jsou závislé (angl. codependent), muži narcističtí. V závěru si všichni spolu nadmíru pohodlně a spokojeně žijí. Nadstandartní materiální zázemí jistě vytváří muži, zatímco ženy rodině vytváří  pohodlí domova. 

Všem zúčastněným jde o finanční a jiné zajištění. Muži vydělávají, ženy se jistí sňatkem. Vytváří si tak nad svým životem jakousi umělou kontrolu a umělé bezpečí.

Na příběhu manžela a milenky, která, coby prodávající, je sváděna tak, že od něj dostane přebohatě zaplaceno, je znát, že vztahy jsou na nabídce materiálního prospěchu založeny už od začátku. O pravdu nikdo nestojí, protože všem takové uspořádání vyhovuje.

V průběhu děje nastává změna rolí. Po čase je milenka již obtížná, šťastně se však stává manželkou kamaráda. Co bylo předtím, je, opět šťastně, utajeno. 

Manželka později říká "Bála jsem se, že odejdeš." Manžel odpovídá "Já vím." Na nějaké rovině mezi nimi tedy upřímnost je. Je tohle láska? 

Jediný, kdo za život ve lži zřejmě zaplatí, je dospělý syn jednoho z aktérů, který kontrolu ani bezpečí nemá. Propadá se do chaosu a tak i ukončí svůj život. Typická je fráze narcistického člověka, jeho otce:  "Myslím, že pro mne to bylo horší než pro něj.". Měl to jako otec jistě těžké, nad synem ztratil kontrolu, nepochybně se trápil. Byl to, podle scénáře, hodný člověk. Měl ale vůbec schopnost vnímat to, co žil jeho syn?

"Všichni jsme tady, abychom se tady učili." říká doprovodný čmelák a velké osobnosti esoterní scény. Snad to tak je. Pokud to ale není vyloženo tak, že jsme  tím zbaveni odpovědnosti za naše lži. 

Lidský život by snad neměl být banální hrou s dobrým koncem.

Česká verze filmu Tajemství nám ukazuje pravdu pohledu na smysl života z narcistického břehu existence. 

Všichni žijí ve lži a tváří se, že jsou šťastni, protože objevili Tajemství lásky a odpuštění. A film chce asi sdělit, že když toto Tajemství lásky a odpuštění objeví všichni lidé, všichni tady na planetě můžeme být šťastni. 

Je to ale pravda? Nebo je to lež?

***

Narcistická rodina falešně láskyplná - Blog iDNES.cz

***

Nevěra ve zdravém manželství? - Blog iDNES.cz

***

 

Autor: Monika Lorenzová | úterý 28.11.2023 8:19 | karma článku: 10,11 | přečteno: 260x