Jak rozeznat, že potencionální partner je narcis? - 5 signálů

Když se s někým poprvé setkáte a líbí se vám, jak poznáte, že je to narcis? ...Tedy, že je to člověk, kterému jde jen o to, využít vás pro svou potřebu. Nejde mu ve skutečnosti o vás, ale o jen něj samotného. 

Stejně tak, jako potřebuje mít domácnost vybavenou spotřebiči, které vyhovují jeho potřebě a líbí se mu, potřebuje i partnerku, která vyhovuje jeho potřebám a líbí se mu. Líbí se mu věci a ženy, které jsou pěkné a funkční. Musí vyhovovat jeho kritériím.

1. Dodržuje "protokol", který se týká seznamování a vztahů. Vztah má několik fází.

Na počátku vztahu vás bombarduje láskou. Všímáte si toho, jak se na vás dívá, se zájmem, obdivem, lichotí vám. Dává najevo, že mu připadáte zajímavá a úžasná. Zajímá se o vás a o vše, co je pro vás důležité, je chápavý a účastný.

Vy máte pocit, že je to vše příliš pěkné, než aby to mohla být pravda. Dejte na svou intuici, která vás tímto pocitem varuje. "Pokud je to příliš pěkné, než aby to mohla být pravda, není to pravda", říká prof. Sam Vaknin.

Je dobré si všímat toho, jak se chová k jiným lidem. Zvláště směrem k personálu, který vás někde obsluhuje. Zajímá se o ně, je také k těmto lidem chápavý a vlídný? Pokud takový není, k personálu je kritický, pohrdlivý, tak jde ve vašem novém vztahu o divadlo, o předstírání. Ve skutečnosti jde o nábor vás do role jeho nové partnerky. Roli pro vás sám napíše a vaším úkolem ji bude pro něj hrát. Když ji budete hrát dobře, odměna vás nemine. Bude na vás nějaký čas velmi milý. Ale protože pro něj jste vlastně jeho personál...

2. Máte pocit, že vám na tom člověku něco nesedí, něco není v pořádku. Tento pocit bývá potlačen rozumem, který se to snaží vyvrátit právě proto, že se vám ten člověk nějak líbí. Je to jakoby v symfonii zazněl chybný tón. Ten se může v celkovém dojmu ztratit, ale ten pocit zůstává. Všímejte si obzvláště známek agresivity.

3. Máte pocit, že překračuje nějaké naše hranice. Chová se, jako byste už byli spolu, dělá rozhodnutí za vás za oba. Rozhoduje za vás o vašich věcech. Určuje, jaké jsou od teď vaše priority. Rozhoduje o tom, co budete spolu dělat. Vyptává se na vaše názory, zájmy, priority, protože se pokouší zjistit, pro jaké jeho účely byste mu mohla užitečná. Může to vše dělat i velice nenápadně.

4. Převážně mluví o sobě, o svých úspěších, o své zářivé budoucnosti. Mluví o věcech, které se ho nějak týkají, o lidech, kteří ho obdivují.

5. Zpočátku se děje vše velmi rychle. Například může hned při druhém setkání naznačit, že by si vás rád vzal. Při třetím už řeší, kolik dětí by s vámi rád měl.  K tomu samozřejmě patří společné bydlení... A tak dál.

 

Podle vědeckých výzkumů si hned při prvním setkání s nějakým člověkem vyměníme stovky informací, díky smyslovým počitkům, neverbálně, ale také verbálně.  A na to, co si o něm "přečteme", jak ho vnímáme, reagujeme instinktivně, emocionálně. Takže nějak podstatně víme, co je ten člověk zač. 

Některé ženy se s narcistickým člověkem podruhé již nesejdou, zdá se jim divný. 

Některé z nás s ním ale chtějí tu jeho hru hrát a okamžitě nebo poměrně velmi rychle naváží blízký vztah. Zdá se jim, že zrovna našly spřízněnou duši. 

 

Proč přehlížíme varovné signály?

Některé ženy považují například takovouto přehnanou péči za důkaz sympatie a lásky. Může to být proto, že jim v dětství bezpodmínečná láska rodičů chyběla. Nebo to může být tak, že je žena v nějaké těžké situaci a této přehnané péče si váží, protože pomoc opravdu potřebuje a je vděčná těm, kteří to chápou. A nebo to může být a bývá obojí.

Signály, které dostáváme, nebereme dost vážně, protože nejsme zvyklé brát samy sebe vážně. Narcis vytváří jistý dojem, ale v mnoha věcech nelže, mnohdy říká sám, "jak to má". Dodatečně jsem si uvědomovala, třeba až potom, co ten vztah skončil, že mi dotyčný předem oznamoval jisté skutečnosti o sobě, ale já mu je nevěřila. 

Ženy, které se stanou partnerkami narcisů, vnímají blízkost, která tam ve skutečnosti není. 

***

4 Signs Your DATE is a NARCISSIST - Professor Sam Vaknin  (4 signály, které ukazují na to, že váš nový partner je narcis)

***

 

Obrázek v perexu vytvořen Tvůrcem obrázků Bing 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Lorenzová | pátek 15.12.2023 9:44 | karma článku: 11,68 | přečteno: 362x