Důvod k depresi

Na tarotové kartě je srdce protknuté meči. Mraky a déšť. Žádná láska. Místo lásky, podpory a ochrany jen ublížení a zrada. Svět je šedivý bezcitný, studený. V srdci zoufalství, bolest a pláč.

Žádná láska, žádné teplo, žádný domov... Už nikdy.

Žádné bezpečí.

Deprese je přirozená v situacích nenapravitelné ztráty.

Co může být takovou nepřijatelnou ztrátou? Se kterou se prostě nedá smířit, nikdy?

Ztráta vlastního já!

Dítě se odhodlá odmítnout to, co potřebuje, to, co nedostává a co je pro něj životně důležité, aby se ochránilo, aby už netrpělo tolik.

Je to bolestné rozhodnutí, které v rozporu s jeho city.

Zbaví se tak části utrpení, ale také radosti. A už se to nedá vrátit zpátky.

Rozhodne se vyhovět druhým. A obětovat samo sebe. A z jeho přirozených lidských potřeb se stávají závislosti.

Celá dysfunkční rodina je depresivní.

"Vyvolený" je závislý na úspěchu. Pokud úspěšný není, celá jeho emoční stabilita, optimismus a nadhled jdou do háje.

"Sloužící" je závislý na své představě, že si zaslouží lásku péčí a posluhováním. Také chce být oceněn. Pokud není, cítí se zhrzeně a jeho život ztrácí smysl.

"Cholerik" se zhroutí, když nemá na koho řvát. "Loutkář" když mu jeho loutky utečou. A tak dál. Když  tento rodinný "vůdce" nemůže použít nebo pokořit druhé a své emoce tak poslat dál, energetický doping se nekoná. Zůstane se svými emocemi sám a je jim vydaný na pospas.

Rodinný "maskot" má depresi na talíři pořád. Ten je nositelem rodinné deprese. Je to moc potřebný člen rodiny - ať živý nebo mrtvý - bez něj by se celý ten domeček z karet, ve kterém ta rodina žije, zhroutil. Je závislý na své depresi, protože je závislý na lidech kolem sebe.

***

To je samozřejmě proti principu zdravé rodiny, kde platí - Jeden za všechny a všichni za jednoho! Kde se všichni vzájemně podporují a ochraňují.

V nezdravé rodině je celá rodina proti  jednomu. A ať už je to chudinka "melancholik" nebo černá ovce rodiny, je to ten, který je viněn, že ostatním škodí. Je v rodině jaksi navíc, je jí trnem v oku. Měl by tedy být užitečný. A pokud není, své tresty si zaslouží.

***

Každý v té rodině zná svou roli, své místo. Pro jednoho je jeho místo na božském Olympu a pro druhého v popelnici. A ostatní jsou někde mezi tím. A vlastně nikdo není v pořádku a nikdo se necítí v bezpečí.

Protože každý z nich se někdy musel vzdát sám sebe ve prospěch rodiny. V zájmu přežití. Jinak to v daném systému prostě nešlo. Než zabít svou lásku.

A každý za to platí depresí. Deprese ho za to trestá. A také ho volá: "Změň se člověče, osvoboď se! Udělej něco! Buď naživu, buď sám sebou!

***

4 typy osobnosti

4 obrany, které používáme

***

 

 

 

 

 

 

Autor: Monika Lorenzová | čtvrtek 24.2.2022 10:01 | karma článku: 14,59 | přečteno: 373x