Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Carnaval de Negros y Blancos v Pasto neboli Karneval Černých i Bílý

Od 28. prosince se každý rok od roku 1926 koná v Pasto jeden z největších tradičních karnevalů v Pasto, na který se sjíždějí davy turistů nejen z ostatních měst v Kolumbii, ale také i z okolních států či z USA a z Kanady. Karneval je již od roku 2009 pod ochranou UNESCA pro svou jedinečnost uchování tradic především místních indiánských kmenů z pohoří And, Amazonie či pobřeží Pacifiku. 

Karnevalem začíná město žít již v prosinci, kdy se horečně konají přípravy. Začínají se stavět pódia na náměstí pro koncerty, sjíždějí se do města policie a armáda z hlavního města pro zajištění bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a turistů. Karneval začíná 28. prosince svátkem Nevinných. Tento svátek je spojen s „osvoboditelem“ Simonem Bolívarem, který v tento den v ulici Colorado zabil spoustu nevinných žen s jejich dětmi, jen aby ukázal ostatním svou sílu. Vypráví se, že touto ulicí tekly proudy krve a odtud vznikl její název Colorado. Právě zde se lidé scházejí a malují křídou na silnici různé motivy. Od malých dětí, které malují pohádkové bytosti, jsem měla tu čest vidět i pár uměleckých děl, ze kterých opravdu přecházel zrak. 28. prosinec je také spojen s vodou, občas se mu říká den vody. Je tu zvykem, že lidé po skončení kreslení na silnici, začnou po sobě stříkat vodou z vodních pistol nebo házet po sobě vodní „bomby“. Před několika lety bylo používání vody zakázáno kvůli nedostatku. Neboť Pasto má zdroje pitné vody přírodní a to je limitováno. Někdy se stává, že proud vody prostě neteče, což je nejlepší, když je člověk ve sprše… Každopádně letos vláda povolila používání vody, jen trochu utáhli kohoutky, takže byl slabý proud. Ale ani to lidem nezabránilo si tento den užít. Já jsem osobně po domalování byla natolik unavená, že jsme s přáteli do slova utíkali na oběd, cestou jsme se vyhýbali vodním bombám, které po nás lidé házeli z teras domu.

Karneval pokračuje vítáním nového roku, kdy je tu zvykem připravit si figuru starého roku, která se přesně o půlnoci pálí. Symbolizuje odchod starého roku, všechno špatné zůstane ve starém roce a to nové a dobré je v očekávání. „Silvestr“ se tu slaví naprosto odlišně. Rodina se sejde k slavnostní večeři, která se koná v 10 hodin, poté se povídá a popíjí. Před půlnoci se sejde celé sousedství a pálí se figura starého roku „Año viejo“. Což je trochu nebezpečné, neboť i přes zákaz užívání pyrotechniky, lidé si na černém trhu koupí pyrotechniku a poté ji házejí do ohně. Rány to byly pořádně, ale ta nebezpečnost kvůli alkoholu v krvi některých jedinců mi přišlo smysluplné, že je to zakázané, jen by bylo potřeba dohlížet na dodržování tohoto zákazů. Při pálení „Año viejo“ se pojídá přesně 12 kuliček hroznů, každá kulička hroznu symbolizuje jedno přání do nového roku. Po spálení „Año viejo“ se koná pořádná kolumbijská párty až do rána, kdy se tancuje, jí a pije. Většinou začíná party v rodinném kruhu – kolem 30 lidí a později je jedna velká párty v sousedství.

Pravý karnevalový čas ovšem vypuká po Novém roce 2. ledna svátkem, který se nazývá Kolonie, kdy městem prochází průvod spojený s obdobím kolonizace. V tento den je možné vidět spoustu dobových aut, kostýmů, ale také místní parodují politiky. Neboť jsou nespokojeni s politikou, a tak bylo možné tento rok vidět nejčastější parodie na současného prezidenta Santose.

3. leden se nazývá Carnavalito neboli karneval pro malé děti. Městem prochází neskutečný průvod malých skupinek dětí, které mají na sobě tradiční oděvy, hrají na staré hudební nástroje spojené s místními indiánskými kmeny a tancují. Tento průvod se mi pravděpodobně líbil nejvíce díky odvaze malých dětí účastnit se průvodu, který čítá několik kilometrů a trvá několik hodin. Odpoledne městem prochází další průvod, tentokrát dospělých. Průvodu se účastní místní taneční skupiny, které mají propracovanou choreografii, hudební skupiny a neuvěřitelné nápadité kostýmy představující starou kulturu. Průvod vrcholí na místním fotbalovém stadionu, kde se taneční skupiny předvedou ve své kráse a jsou hodnoceni porotci. Druhý den je vyhlášena nejlepší taneční a hudební skupina. Takový průvod s energickou karnevalovou hudbou je nezapomenutelný zážitek.

Hned další den se koná tradiční průvod pod názvem „Famila Castañeda“ nebo-li rodina Castañeda, která se proslavila příchodem do Pasto, kde vládla v 20. století a město rozkvétalo pod touto vládou.  Měla jsem příležitost účastnit se průvodu jako pilot tehdejší doby s přáteli. U nás je zvykem, že účastníkům v průvodu se platí, tady se jedná o výsadu, takže účastníci platí za kostýmy i za to, že se mohou účastnit průvodu. Všechny kostýmy, které je možné vidět v průvodu, pochází z 20. století. Celý průvod začíná kolem 10 hodiny a prochází se celým městem. Samozřejmě nesměla chybět hudba, na kterou se tancuje během průvodu. Celý průvod trval skoro pět hodin, přičemž se celou dobu tancovalo. Po pěti hodinách tancování a velké zábavy jsem se cítila trochu unavená, ale naprosto šťastná. Neuvěřitelná energie proudí během karnevalu městem.

5. ledna se koná den „Negros“ nebo – li Černý. V tento den se nekoná žádný průvod, o to větší zábavu lze zažít na ulici, kde lidé bojují mezi sebou tak, že se malují na černo. Hlavním cílem každého člověka na ulici je zašpinit toho druhého na pupku. Vzhledem k tomu, že se sjíždí do města na tento den spousta lidí z venkova, kteří se chovají trochu více agresivně, tak je lepší se této zábavy účastnit ve větší skupině.

Poslední den karnevalu 6. ledna se koná největší průvod s názvem „Blancos“ - Bílí, zahrnující přehlídku různých tradičních kostýmů nejen z Narino regionu, ale také ze sousedních zemí jako je Peru či Ekvádor. Na závěr průvodu jedou velké alegorické vozy, které se nazývají „Carroza“. Tyto vozy jsou namalovány barvami a zobrazují různé mýtické motivy z regionu. Na těchto alegorických vozech je vždy hudební skupina spolu s tanečníky v dobových kostýmech. Umělci tyto vozy připravují zhruba 6 měsíců před karnevalem.

Během celého karnevalu si lidé hrají s „kariokou“, což je takový sprej připomínající pěnu či sprchový gel. Pokud někdo začne stříkat po člověku na ulici, tak se strhne hned bitva a v mžiku je každý zapěněný. Ze začátku mě to přišlo trochu barbarské, ale po pár prvních bitkách to člověka pohltí. Poslední den se ovšem strhl déšť, neboť když celé město používá spreje tohoto druhu několik dní v kuse, tak to způsobí značné znečištění ovzduší, což se  projeví ve změně počasí.

Celý karneval se nesl v neskutečné atmosféře a nešlo si ho neužít. Byl to nezapomenutelný zážitek, během kterého bylo možné potkat spoustu cizinců. Nikdy jsem nezažila takový kulturní a bohatý karneval jako tento. Samozřejmě šlo vidět, že místní policie a armáda má spoustu práce, ale nezaznamenala jsem během karnevalu velké problémy. Jen jednou jsem se cítila ohrožena, když vojáci nad ránem přerušili zábavu na ulici. Během karnevalu je povolena hudba na ulici do ranních hodin, na kterou se tancuje a samozřejmě popíjí. Občas se ale stane, že přijdou vojáci a v poklidu požádají pořadatele o ukončení. Pokud se někdy rozhodnete cestovat do Kolumbie, tak vám doporučuji navštívit karneval nejen v Pasto, ale i v jiných městech, neboť je to tak bohatá kultura, že Vás jedním dechem uchvátí. 

Autor: Monika Kalusová | úterý 14.1.2014 16:28 | karma článku: 6,96 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Monika Kalusová

Oči dokořán a vždy ve střehu po kolumbijsky!

Představte si procházku v přírodě či ve městě, kde vás neustále přátelé upozorňují na možná nebezpečí, ale zároveň si všichni užívají pohodu jako by se nic nedělo. Jaké to je jít nakoupit a po cestě potkat několik místních chlapíků, kteří po vás nestydatě čumí, hvízdají a volají po vás? Časem si zvyknete, dokonce to i zalichotí...

10.6.2014 v 23:32 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Po stáži na cestách: křížem krážem Kolumbií

Po 6-ti měsíční stáži jsem se rozhodla vydat se na cesty. V práci jsem se rozloučila s kolegy a se šéfovou, která mě úpěnlivě prosila, zda bych nechtěla zůstat přece jen v Kolumbii. I když se mi tato země líbí a zamilovala jsem se do ní, ale doma je tam, kde je moje rodina. Takže vzhůru na cesty a po 7 měsících zpět do milované vlasti.

21.4.2014 v 18:33 | Karma: 10,74 | Přečteno: 525x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Volby, blackout a fotbal – to je pravá Kolumbie!

Čím žije Kolumbie poslední týden? Jednoduchá odpověď: volbami do senátu, dost častým výpadkem elektřiny a vrcholícími přípravami na světový šampionát ve fotbale. Jindy rozpolcená a znesvářená země se dokáže spojit při této trojkombinaci.

18.3.2014 v 17:30 | Karma: 6,20 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Druhé nejvýše položené hlavní město na světě

Jaké to je procházet se uličkami ve městě, které je položené v nadmořské výšce2 800 m. n. m. Stanout na hoře, která dosahuje výšky přes 4000 m. n. m., a mít na pohled hlavní město Kakaové republiky jako na dlani? A také se zúčastnit oslav 70. výročí kultury v této republice?

4.3.2014 v 21:40 | Karma: 14,51 | Přečteno: 733x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

3 týdny v Kakaové republice

Během kolumbijských vánočních prázdnin, které trvaly až do konce ledna, jsem se rozhodla procestovat Kakaovou republiku, od které bydlím jen 6 hodin. Víte, kdo je největší producent nejkvalitnější čokolády na světě? Jedná se o malou zemi v Latinské Americe v porovnání s Brazílií či Kolumbií, ale stále země větších rozměrů než je obvyklé v Evropské unii.

11.2.2014 v 16:28 | Karma: 11,91 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Jsem Monika Kalusová a vystudovala jsem Ekonomickou fakultu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Miluji cestování, poznávání nových kultur a sbírání informací o historii. Učení jazyků je mým koníčkem a davá mi možnost poznat danou zemi ze všech hledisek díky konverzaci s místním obyvatelstvem. 

Seznam rubrik