Fotbalový zápas

...Z obyčejného kluka se proměnil v zachránce klubu. Na hřiště vběhl jako Zorro mstitel. Při každé ztracené přihrávce koulel očima tak, že by mu i Milan Baroš mohl závidět, a podobným gestem si strkal polodlouhé vlasy za uši...

 

 

To sobotní ráno jsem tehdy prožívala zvlášť neklidně. Jako vždy, když se v mém životě něco odehrává poprvé. Tým fotbalistů FK Slavoj Český Krumlov čekal první jarní zápas. Soupeřem byla TJ Hluboká nad Vltavou. Po hodině cesty zastavil  dýchavičný autobus na parkovišti u starého domu typu OKAL. Byla bych raději, aby pokračoval v cestě - třeba na konec světa.

 Hráči vystoupili, sportovní tašky přehozeny ležérně přes rameno,  ve tvářích výraz maximálního soustředění, sám guru -  trenér si je vedl se sebevědomým  úsměvem Maradony. Když jsem skupinu pozorovala, přišla mi v tu chvíli trochu k smíchu. Za tři měsíce jsem si ještě nezvykla na změny, které se děly u pětadvacetiletých chlapců pouhým přiblížením se k fotbalovému stadionu.   Přinutila jsem se tvářit zodpovědně. Všichni za jednoho…

Vstoupili jsme do dlouho nevětrané šatny. Tašky letěly z ramen na lavice. Hoši odkládali civil do skříněk, i slipy, začali se převlékat do dresů.  Chtěla jsem po anglicku zmizet  na chodbičku. Slova trenéra mne zastavila:    „Vy tu ale musíte zůstat, potřebujeme vás. Tady Franta si v noci přeležel sval za krkem, vybalte si náplasti  a zatejpujte mu trapéz. A  ostatním projeďte lýtka, musí po hřišti lítat jako draci!“

Byla jsem totiž nová klubová masérka. Úsměv mi zamrznul na rtech. Za chvíli ze mne lilo a nahota kolem  mi byla ukradená, jen už aby se začalo hrát. Intenzivní tepání čtyřiadvaceti vypracovaných lýtek jedněma rukama by unavilo i jiného svalovce s delší praxí, než jsem měla já!

Smlouvu se mnou klub uzavřel na dobu určitou, než se starý masér Slavoje zotaví po operaci žlučníku.

Na stadionu v Českém Krumlově jsem měla pro práci ideální podmínky. Solidní místnost s veškerým vybavením, kde jsem dvakrát týdně při odpoledních trénincích  masírovala sportovcům tu záda, tu rameno, podle toho, na co si stěžovali a co schválil trenér.

Borci, kteří  s nohama do O  nakráčeli frajersky do místnosti, jako by v podpaží nesli  ježka, se na lehátku měnili v rozmazlená  děcka a primadony. Měla jsem pocit, že každý, kdo si kopne do mičudy, má hned manýry a požadavky špičkových hvězd. Na jejich omluvu musím poznamenat, že při trénincích ze sebe vydávali maximum. Rozhodně lepší, než se jen tak poflakovat po hospodách, říkala jsem si při pohledu na mládence různých profesí, ale s nadšením pro fotbal.

Bylo to sedmadvacátého března, na hřišti v Hluboké nad Vltavou ležel čerstvý sněhový poprašek a hlas v chraplavém amplionu četl jména všech fotbalistů. Nastupovali jsme husím pochodem na hřiště a najednou četli mé jméno! Měla jsem pocit, že se všichni čutálisti včetně dvaceti přihlížejících koukají jen na mne. Jen tak tak jsem doklouzala do skleněné budky, ráno mne nenapadlo nic lepšího než si vzít staré tenisky, a ony v tom sněhu šíleně klouzaly.

„Tady  je vaše stanoviště. Zde budete klukům podávat iontové nápoje, když si přijdou, ale hlavně jste na zápase jako zdravotník,“ a podal mi brašnu první pomoci.

Což o to, v tom bych snad mohla jako sestřička uspět, ale když mi řekl, že musím ke každému fotbalistovi z našeho týmu, pokud upadne a nevstane, běžet a na místě jej ošetřit, zhrozila jsem se. Vždyť to hřiště je strašně veliké a já běhala naposledy snad před dvaceti lety, natož pak po sněhu v klouzavých botách! Podporu týmu jsem si kromě masáží znavených končetin představovala tak, že třeba ve vhodný okamžik oslavně křiknu ze své pozorovatelny:         „Ahoj, Slavoj!“ nebo něco v podobném stylu.

Vlastně si z celého zápasu  nic moc nepamatuju. V duchu jsem vzývala naše Slavojáky, aby nepadali, anebo když už, aby zůstali  nezraněni.  Už jsem se viděla, jak kloužu v teniskách přes hřiště a než dojdu k pacientovi, sama sebou aspoň třikrát seknu. Pro smích přihlížejícím, kteří díky hlášce z amplionu navíc vědí, jak se ta nešika v bílém plášti jmenuje. Byla jsem tak psychicky vyčerpaná, že jsem si ani nevšímala divného chování hvězdy našeho týmu. Byl povolán asi půl hodiny před koncem a na svoji slavnou chvilku se rozcvičoval vedle stanoviště zdravotníka. Popíjel iontový nápoj, který kloktal a vzápětí plival kolem sebe, a rozklusával se. Stále si něco mumlal jako zaklínač hadů. Popřála jsem mu hodně zdaru, ale byl mimo, nevnímal.  Z obyčejného kluka se proměnil v zachránce klubu. Na hřiště vběhl jako Zorro mstitel. Při každé ztracené přihrávce koulel očima tak, že by mu i Milan Baroš mohl závidět, a podobným gestem si strkal polodlouhé vlasy za uši.

Prohráli jsme dva nula. Zorro nezabodoval. Do Krumlova jsme dojeli v ponurém tichu. Z autobusu vystupovalo dvanáct rozhněvaných mužů a naštvaný trenér. Já se ale na všechny zářivě usmívala, ačkoliv jsem možná měla na debaklu lví podíl. Zlatí hoši z Hluboké! Při pohledu na můj vyděšený obličej nedopustili, abych naší prohře dala ještě já punc klaunského výstupu!!

Autor: Irena Mondeková | pondělí 7.12.2020 12:47 | karma článku: 12,86 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Irena Mondeková

Veterán

Soustředím se na svoje dílo. Přemílám v hlavě parametry, vyhledané na internetu. Celková výška je 80 cm, maximální šířka houpadel 80 cm. Výška ložné plochy nad zemí 40 cm.

9.4.2022 v 8:35 | Karma: 10,14 | Přečteno: 192x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Mondeková

Za závorou

Otevřel závoru a zacouval k dílně. Kde to vázne, mrzel se v duchu Lubor na nedochvilnost řemeslníka Čambaly. Ještě že už je pátek odpoledne, povzdechnul si. Zip péřové bundy dopnul až ke krku.

12.2.2022 v 7:59 | Karma: 13,63 | Přečteno: 311x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Mondeková

Bezejmenná

Když zaslechla křupání bot ve sněhu blízko mřížky, blízko jejího úkrytu, naježila srst a zasyčela. Co když ji i odtud jde správcová s koštětem vyhnat? Někdo tam venku promluvil klidným, ale naléhavým hlasem.

25.1.2022 v 9:43 | Karma: 21,89 | Přečteno: 401x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Mondeková

Smečka

Štěkot psů postupně umlkal. Muž s klíčem se přidržoval pevných kari sítí. Kašlal tak, že připomínal štěkající srnu. Sípal jako zadřené ložisko. Psy v klecích neznámé zvuky natolik zaujaly, že po jejich směru natáčeli slechy.

21.7.2021 v 9:38 | Karma: 14,68 | Přečteno: 307x | Diskuse| Letní povídka

Irena Mondeková

Pátý den...

S vyvrácenými krčními obratli stojím pod obrovským rozvětveným stromem, volám na kočku, ale všechno marné, i šustění sáčku s laskominami.

16.5.2021 v 10:13 | Karma: 21,75 | Přečteno: 413x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Z Kolumbie pašoval do Čech tašku plnou kokainu, na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

V centru Hradce hořelo podkroví domu, obyvatelé bytů se vrátit nemohou

2. května 2024  10:22

V historickém jádru Hradce Králové vyhořelo podkroví nad dvoupodlažním domem. Když hasiči dorazili,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 373x
Irena Mondeková, zdravotní sestra a farmářka žijící v Českém Krumlově. Zajímám se o vše a také ráda (téměř o všem) diskutuji.

Seznam rubrik