Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

17. 2. 2010 15:42
souhlas

Současný důchodový systém opravdu dodělává a nejsou zdroje v něm takto pokračovat. řešením je opravdu vyplácením nějakého minimálního důchodu (na živobytí), s možností sociáních dávek v prokazatelných případech nouze. Otázka důchodových fondů je na delší diskuzi. Jednak, zda by byly povinné, člověk přece nemusí mít jistotu jen v penzi. Může třeba střádat na domek na venkově se zahrádkou. Nebo sám investovat. Nebo přidat dětem na větší dům kde bude bydlet s nima...Možností je spousta. Samozřejmě  další věc je výnosnost takových fondů, tedy výše takové "penze". Aby to nebylo pár stovek, což důchodci moc nepomůže..Záruka státu (pokud by byly povinné) by by´t musela. Jo a mimochodem, víte o tom že za vklady v současných penzijních fondech stát NEručí??

0 0
možnosti
HM

JMNT

17. 2. 2010 17:58
Re: souhlas

Samozřejmě, že vím. Proč by za ně stát měl ručit, když jsou to komerční produkty? Za peníze v privátním bankovním ústavu taky neručí. Dokud nebude penzijní pojištění povinné, není důvod ke státním garancím.

0 0
možnosti
M

mubu

17. 2. 2010 9:02
Velmi hezky napsáno

ale obávám se, že privátní fondy budou jen dojnou krávou pro jejich majitele. Až jej vydojí, tak privátní fond zanikne nebo prostě bude vyplácet méně, než lidé očekávali.. A kdo si co na kom potom vezme?  Bez státních garancí by takové privátní formy asi byly dost rizikové.

0 0
možnosti
PH

petrph

17. 2. 2010 15:48
Re: Velmi hezky napsáno

Jenže státní garance znamenají akorát to, že si ty peníze z rozkradenýho fondu zaplatíme ještě jedou z našich daní.....:-/

0 0
možnosti
RR

rezjir

17. 2. 2010 5:02
Co furt všichni blbnete

V roce 1946 žilo na území vyplundrovaného Československa 12 milionů obyvatel, které muselo uživit 3, 5 milionů pracantů (zaměstnanců, živnostníků, podnikatelů). Neexistuje žádný důvod, aby 10 milionů obyvatel v bohatém Česku neuživilo 5 milionů pracantů.  V čem je problém?

0 0
možnosti
RC

josefbad

17. 2. 2010 6:17
Re: Co furt všichni blbnete

rozdil asi bude v ocekavanich tech neaktivnich po valce a ted. Po valce asi nebylo normalni, aby nekativni (a nebohaty) duchodce zil v 4+1

0 0
možnosti

jrc

16. 2. 2010 23:47
Máte karmu za snahu.

Jakékoliv vyvedení plateb z průběžného systému do soukromých fondů způsobí krach průběžného systému. Bude sloužit především pro vysokopříjmové skupiny a zásadně sníží příjmy do průběžného systému. Ještě chcete, aby to dotoval stát ! Vychytralý pravicový koncept ! Prakticky zlikviduje nezbytnou výši důchodů, pro většinu občanů ve stáří. Je to nesmysl ! 

Průběžný systém lze nivelizovat a dobře regulovat. Občané s vyššími příjmy, nebo někteří běžní zaměstnanci si mohou, často s příspěvkem zaměstnatelů platit důchodové připojištění.

Není co měnit ! Pouze odstranit stropy na pojištění!  

Musíte také počítat s růstem ekonomiky a rozvojem produktivity. Tam by měla směřovat reforma ! Jedině správná a progresivní hospodářská politika, zajistí dostatečné příjmy do průběžného systému i pro mladší generaci. Samozřejmě zároveň se zásadní reorganizací byrokracie, na nejnižší možnou míru ! 

Pokud u toho necháme současné politiky, zkrachuje ne jen průběžný důchodový systém, ale nakonec i stát !

0 0
možnosti
HM

JMNT

17. 2. 2010 0:00
Re: Máte karmu za snahu.

kdo mluvil o vyvádění plateb? já jasně řekl, že jedna generace bude zatížena platbou dvou důchodů - vlastních a k tomu ještě těch do průběžného systému. Rozdíl je v tom, že se takto bude přirzeě snižovat objem odběratelů ze systému, protože prostě budou umírat a ti, kdo by je eventuálně nahradili, budou s časem hradit stále větší část penze z privátních zdrojů. Krachu se nebojím.

0 0
možnosti
PN

Strasak

16. 2. 2010 22:45
:-)

Problémem spoření na stáří je inflace. Po 40 letech vám zůstane 30 procent hodnoty. Takže to je nesmysl. Ten dnešní systém je v tomhle lepší. Jediné co bych změnil je kritérium počtu odpracovaných let namísto kritéria věku.

0 0
možnosti
HM

JMNT

16. 2. 2010 22:51
Re: :-)

Četl jste to celé? V případě penzijních fondů je třeba zavést státem garantovaný úrok dorovnávající inflaci. Potom Vám 30% nezůstane. Současný systém garantuje peníze všem, ale ptejte se - je udržitelný? K čemu bude, když budou pracující odvádět tolik peněz, že jim nezbude na "užívání života", jen aby se uživilo zvyšující se množství penzistů? Říkáte "solidarita" tomu, když bude vaše čistá mzda pouhými 40% mzdy hrubé jen proto, aby narůstající počet dědečků pokryl ze 100% rostoucí životní náklady?

0 0
možnosti
C

cenzuraslova

16. 2. 2010 22:40
Navrhuji smlouvy s ovcema a tunely.Důchody první 3 dny v

měsíci nic jako nemocesnkou a náhubkový ksindlprávník to postupně flexibilně novelizuje na prvních 30 dní v měsíci...on už ví jak...nebojte, vše v souladu s Ksindlústavou....:-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.