Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

V básni "Was gesagt werden muss" ("Co musí býti řečeno") bylo minulý týden prolomeno jedno z největších tabu poválečné německé společnosti: otázka německých závazků vůči Izraeli. O "dědičném hříchu" holocaustu, jímž je Německo zatíženo, nepochybuje kromě několika popíračů nejspíš nikdo. Snad nejhlouběji jsou o něm díky velmi důsledné školní výchově přesvědčeni sami Němci. Přijetí viny a zahanbení ostatně nebylo pouze součástí poválečné morální katarze národa, nýbrž i prakticky-politickým způsobem, jak být (slovy postavy Sira Humphreye z britského seriálu "Jistě, pane ministře") "...přijat zpátky mezi lidskou rasu." Komu nebo čemu je však Německo svou nezpochybnitelnou vinou zavázáno?

Prakticky od vzniku SRN až do současnosti byla v německé zahraniční politice i v rámci vnitropolitické diskuse na tuto otázku jen jedna odpověď: státu Izrael, zemi obětí konečného řešení. Günter Grass si dovolil říci něco jiného. Zpochybnil právo Izraele na "první úder" proti Íránu za pomoci prostého argumentu: Izrael by neměl mít právo podniknout útok, který podle jeho slov "může vyhladit tyranem porobený a k organizovanému jásotu nucený íránský lid jen proto, že se předpokládá, že je v jeho moci vyrobit atomovou bombu," protože v Izraeli samotném jsou již desetiletí vyráběny - a podobně jako v Íránu tajně - jaderné zbraně, které Izraelci odmítají zpřístupnit mezinárodní kontrole. Grass kritizuje současné Německo za to, že Izraelcům v těchto dnech dodalo ponorku, která má židovskému státu podniknutí právě takového útoku umožnit. Němci, podle Grasse již tak zatížení historickou vinou, se tím mohou stát "dodavateli zločinu" (rozuměj vyhlazení Íránců izraelskými jadernými zbraněmi) a tím i jeho neoddiskutovatelnými spoluviníky.

Jak naznačuje, německý lid se z touhy odčinit holocaust nekritickým přístupem k materiálnímu podporování Izraele může dostat do situace, kdy se bude podruhé podílet na genocidě. Nechutnou ironií osudu právě na straně těch, na nichž ji posledně sám páchal. Německý závazek odčinit vlastní historickou vinu nepatří Izraeli, ale hodnotám liberální západní civilizace. Náleží abstraktním (slovy TGM) "vyšším principům mravním", nikoli konkrétní politické entitě "Izrael" a jeho obyvatelům.

Günter Grass se ve své básni pokusil načrtnout tezi, že kdyby si někdy Židé za svého vůdce zvolili obdobu Hitlera nebo kdyby někdy začali praktikovat politiku podobnou politice Třetí říše, nemělo by Německo i přes své obrovské provinění na židovském národu žádnou morální povinnost jej v takovém jednání podporovat. Holocaust totiž nelze odčinit podporováním jeho obětí v připravování nebo páchání dalšího holocaustu. Holocaust mohou Němci odčinit jen neústupným lpěním na principech a mravních zásadách, které mají jeho zlo sprovodit ze světa jednou pro vždy. To podle Grasse muselo býti řečeno. A Evropa z něho za to udělala antisemitu...

Autor: Jan Mohnert | středa 11.4.2012 17:20 | karma článku: 19,03 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Zemřel, aby se stal nesmrtelným. Václav Havel.

14. září 1937 zemřel první prezident samostatného státu Čechů a Slováků Tomáš Garrigue Masaryk. Člověk, který pro svobodu nás všech neváhal obětovat svobodu vlastní, člověk, který strpěl nepohodlí, když všichni ostatní zůstali pohodlní. Člověk, který po celý život čelil nesouhlasu a kritice svých politických oponentů. Ustala teprve až po jeho smrti. Tomáše Masaryka s jeho opůrci smířila až smrt. Až tehdy, když byl mrtev, stal se jednou provždy prezidentem osvoboditelem a získal nesmrtelnost.

18.12.2011 v 14:00 | Karma: 16,30 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Společnost

Jan Mohnert

Přímá volba? A proč probůh?!

Přes cestu k přímé volbě prezidenta zdá se opět leží politická překážka. Vláda sice připravila její návrh, avšak k prosazení v parlamentu jí chybí tři až šest hlasů do ústavní většiny. (Přijde totiž na to, s kým je vlastně zrovna Kočí, Škárka nebo další ex-koaliční exponenti). A opozice si přirozeně za svou podporu žádá ústupky. Když jsem si ovšem v novinách přečetl, jakéže to vlastně jsou, musel jsem zavrtět hlavou a říct si: "Probůh, to ať to raději nechají tak, jak to je."

9.12.2011 v 8:30 | Karma: 9,30 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Velká koalice namísto předčasných voleb? Zcela realistický scénář!

Co mají společného Klaus, Zeman, Zelení, Véčkaři, Praha a Ústavní soud? Představují fundament zásadní reformy politického systému České republiky v průběhu následujících tří let. A mnohem zajímavější je, že si toho nikdo nevšímá.

13.4.2011 v 14:15 | Karma: 9,83 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Náhrobky, odsuny a dobytek: zpráva o stavu češství

Nikdy by mne nenapadlo, že sobotní projížďka na kole se může tak snadno proměnit v mravně pohoršující zážitek svědčící o stavu české společnosti. Ale stalo se. Bohužel. Dovolte mi, vážení přátelé, abych se s Vámi podělil o jeden svůj postřeh z cesty naší krajinou.

26.3.2011 v 16:12 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Společnost

Jan Mohnert

Ne bezletové zóně nad Libyí!

Muammar Kaddáfí je podle všeho schopný situaci zvládnout sám a obnovit s pomocí armády svojí svrchovanost nad Libyí.

18.3.2011 v 9:57 | Karma: 19,67 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek je naštvaný na současné vedení strany,...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  11:04

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.