Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

DDT123

1. 9. 2010 10:54
Psal jsem jinde

Ano

Souhlasím, i když jsem schopen chápat argumenty o citelnosti pokuty.

Pokud ale existuje bodový systém, jsou si všichni rovni. Vše pak je záležitost Policie ČR. Pokud nebudou brát od těch "bohatých" úplatky, po 12 bodech přichází každý o řidičák. Pokud i nadále někdo jezdí (bez papírů) měl by přijít vyšší trest a ty postupně stupňovat - i třeba na základě soudů a rozhodnutí o placení pokut dle výše majetku. Do té doby kategorizovat provinilce je nesmysl. Pro příklad - vybodovaný řidič jde po přistižení za volantem před soud, který rozhoduje o dalším trestu - může si zjistit majetkové poměry a udělit pokutu ve výši (třeba) 20 procent měsíčního příjmu a podmínku na řízení na 1 rok, při dalším provinění stupňovat a podobně.

0 0
možnosti
N

nnyky

31. 8. 2010 21:05
Tvrdíte, že (kromě dalšího)

"Stávající systém je systémem statu quo. Stejný trest za stejný přestupek pro každého."

Já tvrdím. že to stejný trest není. Pro někoho je 1000Kč likvidační, pro někoho je 1000Kč citelná (a motivující) ztráta a pro někoho je 1000Kč naprosto směšná suma. Tak jaká rovnost?

Jak by se vám líbilo, kdyby všichni ti, kteří berou podprůměrný plat ( a těch je v tomto státě bohužl většina ), jezdily tak, aby za každých okoloností na 100% dodrželi předpisy. Tady v obci 40, mimo obec 80na dálnici 120, před každou křižovatkou a přejezdem zastavili, ...  Jak by se to líbilo tomu zbytku bezohledných řidičů, kterých se zde tak zastáváte?

 

0 0
možnosti
HM

JMNT

31. 8. 2010 22:35
Re: Tvrdíte, že (kromě dalšího)

Nezastavam se bezohlednych, jen jsem pro stejny trest. Copak by mel napr. clovek s rakovinou a 5ti lety zivota dostat za kradez jen nekolik mesicu namisto 5ti let u zdraveho s oduvodnenim, ze 5 let je pro nej likvidacni, zatimco mesic dva jsou motivacni? Nebo zdraveho zavrit misto dvou let na deset, protoze dva roky by ho motivovaly malo? Kdyz zprisnit, tak vsem a stejne - co dnes stoji 100,- at klidne stoji 1000,-. Nechtel byste podle prijmu na pridel i kvalitni pravniky, protoze chudsi lide mivaji horsiho pravnika a tudiz mensi sanci se domoci prava, nebo se mu naopak vyhnout?

0 0
možnosti
IX

IfčaX

31. 8. 2010 20:55
Proti principu nic...

Na principu odstupňovat výše finančních sankcí podle příjmu jedince nic špatného nevidím. Pár lidí znám, co se s nějakým dodržováním silničních pravidel vůbec nezalamují, protože pětitisícovka je pro ně houby - ba to považují za určitý znak svého standardu, ukázat, že si tohle v pohodě můžou dovolit...

Jenže spousta na první pohled docela rozumných myšlenek občas naráží na realizaci. Před vystavením pokuty si bude řidič muset zaběhnout na finanční úřad pro ověřeou kopii daňového přiznání či na mzdovku pro potvrzení o výši mzdy? Nějak si to neumím představit...

0 0
možnosti
F

FiS95

31. 8. 2010 20:43
A co body socánci. Na ty jste zapomněli?

Každý účastník silničního provozu, bez ohledu na rasu, náboženství, pohlaví a společenské postavení má 12 bodů. A ty si nikde nekoupí, ani kdyby se rozkrájel. Tak přestaňte kecat.

0 0
možnosti
JN

Yesname

31. 8. 2010 20:35
Spravedlivý je pouze

trest odnětí svobody. Tam je to pro každého stejná újma. Co se týká výše peněžního trestu, tak jste si jistě všimnul, že se to týká nejhrubších přestupků.Když špatně zaparkujeme, nebo když nerozsvítíme světla, tak zaplatíme všichni stejně. Nemyslím si, že je ten návrh scestný. Mimochodem - jsem spíše ve vyšší příjmové vrstvě.

0 0
možnosti
L

Lanta.2004

31. 8. 2010 19:22
Včera byla na tohle téma celkem solidní debata v událostech

A i oba přítomní odborníci se shodli na tom,že pokuta by měla mít především charakter varovný aby si propříště dotyčný hříšník rozmyslel zdali se mu porušovat zákony vyplatí.A tady má bezesporu procentuelní výpočet pokuty dle majetku svůj smysl.

Osobně si myslím,že je zákon příliš mírný nejen ne ty bohaté,ale i na chudší.Prostě pokuty nejsou v dostatečně varovné výši. Nápad vypočítat pokutu dle majetku se mi líbí,ale procento bych zvedl i těm nejchudším pro které je evidentně dle počtu přestupků i dnes sazba příliš nízká........;-)

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

31. 8. 2010 19:16
Pokuta

Tak pokuta má primární účel odstrašit od přestupku a v tom případě je udělování pokuty v závisloti na příjmu logické. Protože, člověk s příjmem 100k má asi k 2k pokutě menší respekt než někdo u koho je to 1/6 měsíční výplaty. Já se musím přiznat, že naprosto nechápu, ten humbuk, který okolo toho odpůrci dělají. Vždyť normání je pokuty NEDOSTÁVAT, - a prosím neřikejte mi, že se bojíte aby to na Vás policajti neušili - to je sice na světě možné (osobně jsem toho byl nepřímým svědkem na Ukrajině), ale v Česchách se to nestává. Odpůrci tohoto zákona maskují spíše slůvky o svobodě skutečnost, že je u nich nedodržování Vyhlášky běžné a tak se bojí, že se jim to vác prodraží.

0 0
možnosti
HM

JMNT

31. 8. 2010 19:28
Re: Pokuta

Nebojim. Jen vim, ze kdyz se vsem nemeri pred zakonem stejne, vede to casto k frustraci a volbe extremu a nesvobody...

0 0
možnosti
PK

dolch

31. 8. 2010 19:10
K ceně vozu

Už jsem v jiných diskusích psal, proč s návrhem v podstatě souhlasím, takže se nebudu ke všemu vyjadřovat. Pouze mě vždycky pobaví argument (slyším ho už po několikáté), že rychlé auto si může lacino pořídit kde kdo. Ano, a co jako? Pokud se ve výši pokuty bude zohledňovat cena vozu, myslíte snad, že to bude cena odpovídající "novému vozu stejné značky nebo podobné třídy"? Proč by to tak mělo být? Když dokáže stáří vozu zohlednit pojišťovna (a vesměs správně určit jeho aktuální tržní cenu), proč by to neměl dokázat policista? Stačí mu na to úplně ty stejné tabulky, které používají pojišťováci. V tom bych opravdu problém neviděl.

0 0
možnosti
A

Amoniak

31. 8. 2010 19:46
Re: K ceně vozu

Podle ceny vozidla? No to teda lituju takové řidiče autobusů, ty to odskáčou krutě.;-D

0 0
možnosti
C

chezafan

31. 8. 2010 19:03
ač osobně s tímto principem nesouhlasím

je třeba uvést, že obdobný systém funguje nejen jinde ve světě, ale zcela obdobně je konstruován peněžitý trest v novém trestním zákoníku (násobek denní taxy, která se počítá individuálně podle příjmů odsouzeného), čili až taková novinka to není a v rozporu s ústavou to zřejmě nebude. zvlášť pokud se náš ústavní soud velmi výrazně inspiruje praxí německého ústavného soudy, kde tento princip platí rovněž. Jen doufám, že to bude skutečně u těch nejzávažnějších přestupků, případně u opakovaných a ne aby to bylo za každou hloupost. Daleko větší problém než v diferenciaci sankcí vidím v jejich vymáhání, zejména u tzv. sociálně slabších, proto doufám, že bude policie vybírat kauce a zabavovat vozidla. Tedy pokud po reformě nějaká policie zůstane.

0 0
možnosti
PU

pivicko007

31. 8. 2010 18:53
Dodržujte

povinnosti, které jsou vám zákonem dány a nemusíte se o sankce vůbec zajímat!

0 0
možnosti
ZK

SID09

31. 8. 2010 19:03
Re: Dodržujte

co chcete po politologovi - není zbytečnější studijní obor ;-D!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.