Vinobraní 2008,jaký bude ročník?

Rok se s rokem sešel a přichází slavné vinobraní.

Víno je nápoj bohů,shodneme se všichni.Proto je velmi důležité,jaký ročník ,kvalitativně,bude ten letošní.České a moravské vinice produkují, v průměru, velmi dobrá vína,kterým je věnována náležitá pozornost.

Osobně za nejlukrativnější lokalitu považuji oblast Znojemskou,obec Šatov a viniční trať Šobes.Zde jsou produkována špičková vína,srovnatelná se zahraniční konkurencí.Upozornit,bych chtěl na odrůdu-Ryzlinku rýnského a Burgundského šedého.To druhé je srovnatelné, se stejným vínem ,z vinných sklepů Kroměřížského arcibiskupství.Již uvedený, Ryzlink rýnský, má jiskrnou barvu slámového typu,na jazyku chutná po vůních posečené louky a celkový buket ,je velmi vyzrálý a komplexní.

Není divu,že vína ze Šobeských vinic ,jsou žádaná a odborníky pozitivně hodnocená.Příznivé podmínky,meandrující Dyje,písčitá půda a slunečný svah ,to vše, je ideálním místem pro produkci kvalitních vín s přívlastkem.

Očekávanou novinkou je, příchod nové odrůdy -Muškát žlutý ze Znojemské podoblasti.Dosud je známý a hojně konzumovaný Muškát moravský,neboli MOPR.Velmi se těším,na tento nový přírůstek,který obohatí odrůdovou knihu a gastronomické požitky vinařů.

Je všeobecně známo,že v našich krajích ,se velmi daří bílým vínům a méně červeným.Skutečnou velmocí,v oblasti červených vín,je Brazílie.Tato vína se vyznačují mohutným buketem,jsou velmi zemitá a příjemné ,sametové chuti.Ještě dlouho,po konzumaci,máte příjemný pocit .

Pokud jsme úspěšní v produkci bílých vín,tak to využijme k celkové prezentaci národního vinohradnictví a vinařství.Jsem přesvědčen,že zde můžeme být plně hrdi ,na to co vytváříme a produkujeme.

Závěrem,letošnímu ročníku zdar a bohaté sklepy,plné skvostů.

S pozdravem

JAN MLČOCH

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Mlčoch | pátek 19.9.2008 14:13 | karma článku: 8,32 | přečteno: 1173x