Jak jsem léčila paradentózu

Paradentóza symbolizuje hned vedle zubního kazu jednu z nejčastějších věcí, kvůli které vyrážíme za naším zubním lékařem. Je nepříjemná, bolí a zkrátka a jednoduše nám komplikuje každodenní život.

Bohužel i já se potýkám se začínajícím onemocněním dásní. Proto jsem se rozhodla vám prozradit, co přesně paradentóza znamená, co ji způsobuje a jak konkrétně ji řeším. 

Jak se paradentóza projevuje?

Paradentóza je označení pro zánětlivé onemocnění dásní, potažmo závěsného aparátu zubů. Projevy tohoto onemocnění přitom mohou být různé. Tím pravděpodobně nejčastějším a nejviditelnějším je krvácení z dásní při čištění zubů nebo při jídle.

Mezi další příznaky patří také zápach z úst a nepříjemná pachuť v ústní dutině. Pacienti si rovněž často stěžují na zánět, zarudnutí či zduření dásní, bolest zubů, nebo také obnažení zubních krčků. 

Co může způsobit?

Za paradentózou nejčastěji stojí bakterie, které se množí v ústní dutině v zubním plaku. Abychom proto paradentóze předcházeli, je důležité nezanedbávat pravidelnou hygienu.

Pokud se paradentóza neléčí, začnou dásně procházet zánětem. Dříve nebo později začnou ustupovat, zubní krčky se obnaží a zároveň dojde k úbytku kosti, která zuby drží ve správné pozici. A časem mohou postižené zuby i zcela vypadnout

Jak lze paradentózu řešit a jak jsem ji řešila já

Samotná léčba zánětu dásní a paradentózy se pochopitelně odvíjí od toho, jak závažné onemocnění je. U lehčích případů se postupuje tak, že stomatolog odstraní zubní kámen a zubní plak. Pokud je však onemocnění v pokročilejším stádiu, je možné, že bude pacient nucen podstoupit i operaci.

Pokud se chcete paradentóze vyhnout, je pochopitelně nejlepší a nejúčinnější včasná prevence spočívající ve správném čištění zubů. Kromě klasického kartáčku na zuby však doporučuji používat i další prostředky, mezi které patří zubní nit, mezizubní kartáček, nebo také ústní sprcha.

Já používám vše kromě mezizubního kartáčku, protože mám velmi úzké mezizubní prostory a ani ten nejtenčí mezizubní kartáček jimi neprojde. Co se zubní sprchy týče, tu jsem zařadila teprve nedávno. Nejprve mě to tedy moc nelákalo, protože ve mně taková chytrá věcička vyvolávala pocit lenosti. Ale musím říct, že jsem velmi rychle poznala, jak moc mi dokáže mezizubní sprcha ulehčit život. 

Jak funguje zubní sprcha Philips AirFloss

Chytrým věcem z lenosti moc neholduju. Pro chytré čištění zubů jsem si vybrala ústní sprchu Philips Sonicare AirFloss Ultra. Funguje jednoduše. Nádržku naplníte buď obyčejnou, nebo ústní vodou (já osobně to střídám). Poté si nastavíte buď jeden, dvojí, nebo trojí postřik. Následně už jen přiložíte trysku k mezizubnímu prostoru a sprchu spustíte. Takto postupujete v celé ústní dutině a za pár minut máte hotovo.

I když tento rituál můj čas v koupelně o chvíli prodlouží, nestěžuji si. Zdraví máme jen jedno a já o to své chci s láskou pečovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Míša Vránová | pátek 4.9.2020 14:27 | karma článku: 5,27 | přečteno: 244x