Štvanice Prahy 1 proti kolům je mezinárodní ostudou

Návštěvníci z celého světa žasnou – na dlažbě v centru Prahy jsou nově ohyzdné bílé čáry se škrtnutým symbolem jízdního kola. Vrcholí agresivní tažení městské části Praha 1 proti cyklistům.

Ti se ale proti dlouhodobě chystanému zákazu brání peticí a informační kampaní. Zelení už loni v listopadu na Zastupitelstvu navrhovali nesouhlas s postupem Prahy 1, ale většina politických stran je nepodpořila a dala tak starostovi Lomeckému volné ruce, aby s cyklisty zatočil dle vlastního uvážení. Dokonce i primátorka Krnáčová, která se momentálně tváří překvapeně, tehdy neudělala pro cyklisty vůbec nic. Současným rozhořením na sebe jenom prozrazuje, že jí předchozí petice a námitky cyklistů nezajímaly.

Ekologicky smýšlejícím Pražanům na kole teď reálně hrozí, že klíčové pěší zóny budou objíždět oklikou, někdy i v hustém provozu mezi auty. Vedení Prahy 1 tak udělalo naší metropoli mezinárodní ostudu. Jde cestou plošného zákazu namísto toho, aby jejich strážníci rozdali pokuty především neukázněným řidičům elektrických skútrů. Evropská velkoměsta jdou přesně opačnou cestu – lákají obyvatele, aby do centra jezdili na kolech a nechali auta doma na periferii.

Na jednu stranu chápu, že třeba vozítka Segway nebo současné elektrické koloběžky pro cizince, které jedou několikrát rychleji, než je běžná chůze, mohou na pěších zónách představovat rušivý prvek. Ale spolu s nimi přece nemusíme zakazovat i jízdní kola, na kterých jezdí Pražané do práce. Praha 1 šlápla pod vedením TOP 09 pořádně vedle. Pevně doufá, že teď zasáhne Národní památkový ústav a čáry nechá zamalovat. Cyklisté by se tak mohli vrátit na pěší zóny zpět ještě dříve, než po říjnových volbách, po kterých snad současné vedení Prahy 1 odejde i se svými cyklofobními nápady.

Foto: IPR

 

Autor: Ondřej Mirovský | pondělí 16.7.2018 19:05 | karma článku: 14,41 | přečteno: 607x