Zdravotní poplatky umírají: Kdo chce vše nemá nic!

Blíží se volby do krajských zastupitelstev a části senátu, jejichž ústředním tématem jsou pro nás známé zdravotnické poplatky. Blíží se zrušení poplatků ve zdravotnictví? A neproděláme nakonec všichni?

Blíží se volby do krajských zastupitelstev a části senátu, jejichž ústředním tématem jsou pro nás známé zdravotnické poplatky. Blíží se zrušení poplatků ve zdravotnictví? A neproděláme nakonec všichni?
Pacientům poplatky zaplatí kraj
V případě vítězství jedné ze stran se tak máme těšit nikoliv přímo na zrušení poplatků ve zdravotnictví, ale na to, že je kraj za všechny své občany uhradí.
Připomeňme, že jen ve středočeském kraji by se jednalo o náklady ve výši minimálně 98 milionů korun za rok. Tyto náklady jsou však pouze neúplné, protože vycházejí ze současného stavu nemocnosti a využívání zdravotní péče. Její současný stav je přitom ovlivněn právě povinností hradit poplatky. Po zavedení plošné úhrady poplatků z prostředků kraje přitom můžeme očekávat jejich výrazné zvýšení.
Tento krok však může výrazně pomoci lidem s nízkými příjmy jako jsou důchodci a rodiny s dětmi, kterým současné poplatky mohou výrazně zatěžovat rozpočet.
Zrušení či omezení poplatků se nevyhneme

Je zřejmé, že hrazení poplatků se v případě vítězství koncepce jejich zrušení v krajských volbách, nebude jen záležitostí krajů, kde zvítězí Sociální demokracie. Výrazně totiž vzroste tlak na zrušení poplatků i na celostátní parlamentní úrovni. K odpůrcům poplatků v parlamentu se totiž mohou a zřejmě přidají další koaliční poslanci. Od příštího roku by tak mohly být zrušeny poplatky i na centrální úrovni.
Zrušení poplatků je nefér vůči lékařům

Případné zrušení poplatků bude sice dobrým sociálním opatřením pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, nebude však fér vůči lékařům či nemocnicím, jejichž se staly důležitým příjmem. Je od státu velmi nezodpovědné jim napřed finanční prostředky přidat a následně jim je zase bez náhrady vzít. To zcela jistě nepřispívá k jistotě lékařů ani k jejich důvěře ve stát.
Kdo chce vše, nemá nic. Doplatí na to však občané

Chyba vznikla už na začátku. Kdy poplatky jako poměrně velmi kontroverzní opatření bylo protlačeno silou i přes nelibost mnoha koaličních poslanců. Ti sice v tu chvíli zákon často i pod nátlakem podpořili. Je však zřejmé, že při jakékoliv příležitosti a při změně poměrů se postaví na stranu opozice a aktivně odhlasují změnu.
Opatření jako poplatky ve zdravotnictví mělo projít širokou debatou mezi koalicí a opozicí. Opozice by uznala zavedení poplatků, pro výdělečně činné občany. Koalice by zase ustoupila a nezavedla by poplatky pro důchodce a děti do 18 let. Tato varianta by byla schůdná pro obě strany. Úspora by sice byla menší, na druhou stranu by u poloviny populace mohly poplatky dál tvořit regulační nástroj jako dnes.
Tato sociální koncepce poplatků by navíc zcela jistě přežila i nástup opozice do vládních křesel. Bohužel musíme ke škodě jak pacientů, tak lékařů konstatovat, že kdo chce vše, nemá nic.
Pro článek byly použity informace z portálu www.mojepoplatky.cz

Autor: Miroslav Zeman | čtvrtek 9.10.2008 10:45 | karma článku: 13,71 | přečteno: 1643x