Poplatky umírají: Ať žijí pacienti!

Zrušení poplatků pro dědi do 18 let, pro důchodce a pro chudé lidi postoupilo do závěrečného čtení. Julínek boj o poplatky prohrává.

Zrušení poplatků pro dědi do 18 let, pro důchodce a pro chudé lidi postoupilo do závěrečného čtení. Julínek boj o poplatky prohrává.

Ministr Julínek prohrává svůj boj

Ministr Julínek podcenil sílu svou i sílu ODS a boje o polatky prohrává. Na poslední chvíli se ještě snaží najít kompromis a připouští zrušení poplatků pro děti. Může však být pozdě.

Koalice těžko hledá kompromis a mnozí z koaličních poslanců, především z řad Zelených a KDU - ČSL raději volí holuba v hrsti než vrabce na střeše. Schválením návrhu Sociálních demokratů totiž nic neriskují a přitom plní vůli svých voličů. Navíc jim jen málokdo bude vyčítat, že zvedli ruku pro zrušení části zdravotnické reformy, která je nejvíce kritizována.

Poplatek za položku na receptu a děti definitivně končí

Je tedy jisté, že od příštího roku nebudou platit poplatky děti, respektive rodiny s dětmi. Na poplatcích tak ušetří nejčastěji stovky korun ročně.

Další z pravděpodobně schválených opatření bude zrušení poplatku za položku na receptu, ale zpoplatněn bude celý recept bez ohledu na počet položek, které obsahuje.

Osvobození důchodců zatím tajemstvím

Osvobozeni mohou být i důchodci, kteří jsou poplatky zatíženi nejvíce, protože také nejvíce čerpají a využívají zdravotní péči. Ve hře jsou tři varianty.

1) Důchodce od poplatků neosvobozovat vůbec a současně snížit limit pro placení poplatků z 5 000 korun ročně na 4 000 korun.

2) Zrušit poplatky pro důchodce nad 75 let. Týkalo by se pouze menší části důchodců

3) Zrušit poplatky pro všechny důchodce. Pro pojišťovny a stát by se jednalo o nejhorší možnou variantu, protože by se regulační funkce poplatků vyhnula největší skupině občanů, která spotřebovává více než polovinu veškeré lékařské péče a léků.

Nechme se tedy překvapit, jak v pátek dopadne hlasování a jak moc se odváží poslanci zasáhnout do systému poplatků.

Článek použil informace ze serveru: www.mojepoplatky.cz

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Zeman | pátek 19.12.2008 19:00 | karma článku: 9,47 | přečteno: 1336x