Plyn prý nezdraží. Ale proč už dávno nezlevňuje?

RWE Transgas prý nezdraží od ledna ceny plynu. V dnešní reality zdražování takřka všeho se jedná doslova o senzační informaci. Tato zpráva však není tak příznivá jak se tváří

RWE Transgas prý nezdraží od ledna ceny plynu. V dnešní reality zdražování takřka všeho se jedná doslova o senzační informaci. Tato zpráva však není tak příznivá jak se tváří.

Ceny plynu šly v tomto roce dvakrát nahoru. Plyn se zdražil o více než 15 %. Důvodem byly rekordně rostoucí ceny ropy na světových trzích, které prý táhly nahoru i ceny plynu. To dosahovaly ceny ropy až 148 dolarů za barel.

Dnešní realita? Ceny ropy se pohybují mezi 50 až 60 dolary za barel. Jsou tedy skoro na třetině původní ceny. Pokud by si někdo myslel, že ceny plynu budou klesat ve stejném poměru, jako dříve rost, ten se zmýlil. Ceny totiž klesat nebudou vůbec. Jenom se zatím nezvýší.

Jedná se o tratiční strategii mnoha, především monopolních a dominantních firem. Když ceny vstupů a surovin rostou, vesele zdražují. Když ceny vstupů klesají, jako by se nic nedělo. Můžeme být vlastně rádi, že ceny nezvyšují. Nějaký důvod by se zcela jistě našel.

Zpráva o nezdražování plynu zní tedy příjemně, nicméně mnohem příjemněji by znělo, kdyby firma RWE férově ceny snížila a byla i nyní transparentní ve svých obchodních strategiích. Když ceny surovin zdražují, zdražujeme i my. Když zlevňují.....

Pro článek byly použity informace z serveru: www.mojepoplatky.cz

 

Autor: Miroslav Zeman | pondělí 1.12.2008 9:54 | karma článku: 21,88 | přečteno: 1374x