Ministerstvo zdravotnictví v protiútoku: Dál bojuje za poplatky!

Ministerstvo zdravotnictví přišlo po sérii špatných povolebních zpráv do protiútoku. Ostře zaútočilo na ČSSD a pohrozilo odvetnými kroky

Ministerstvo zdravotnictví přišlo po sérii špatných povolebních zpráv do protiútoku. Ostře zaútočilo na ČSSD a pohrozilo odvetnými kroky

Po víkendových volbách je ČSSD a její lídři na koni. Předhánější se v prohlášení o hrazení poplatků v nemocnicích, u doktora i v lékárnách, které se nacházejí v jimi provozovaných krajských nemocnicích.

Od vítěze voleb ve středních Čechách Davida Ratha jsme dokonce mohli slyšet způsob, jak svůj předvolební slib konkrétně splní. Nemocnice budou evidovat pacienty, které ošetří a od kterých poplatek nebude vybírat. Vždy za určité období pak zašle seznam ošetřených pacientů kraji, který za ně poplatky nemocnici hromadně uhradí.

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím mluvčího Tomáše Cikrta však nehodlá s tímto opatřením smířit a už ho označilo za obcházení zákona. S tím, že poplatky má platit občan, nikoliv nikdo jiný. Nevyloučilo také další právní kroky, které by měli podobným praktikám v krajích zabránit. Vyloučena tak není kontrola Všeobecné zdravotní pojišťovny, nebo předání případu k rozhodnutí soudu.

Ministerstvo má skutečně důvod za poplatky bojovat. Poplatky se totiž staly nejvýznamnějším symbolem zdravotních reforem. I když byly označovány za pouhý začátek reforem ve zdravotnictví, je již nyní zřejmé, že se jednalo o reformní vrchol. Další reformní kroky totiž již velmi těžko prosadí.

Ministerstvo je však v těžké situaci. Pokud kraje skutečně prosadí své platby poplatků za pacienty, ztratí tak svou hlavní regulační funkci a stanou se zbytečnými. Poplatek tak bude pouze položkou sloužící k dotování krajských nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví tak bojuje za existenci jediného významného reformního opatření, které se mu podařilo prosadit.

V článku byly použity informace z portálu: www.mojepoplatky.cz

Autor: Miroslav Zeman | úterý 21.10.2008 10:02 | karma článku: 15,12 | přečteno: 1794x