Levnější elektřina a nižší úroky: Zajistí to politici?

S nejlepšími nápady přicházejí Lidovci vždy před volbami. Je zajímavé, že žádný z návrhů nepadl v době, kdy byli členy vládní koalice a mohli tak věci efektivně ovlivnit.

S nejlepšími nápady přicházejí Lidovci vždy před volbami. Je zajímavé, že žádný z návrhů nepadl v době, kdy byli členy vládní koalice a mohli tak věci efektivně ovlivnit.Místo činů zde máme sliby, pro další volební období.

Z hlediska Lidovců je to pochopitelné. Jejich strana se již dlouho pohybuje na hranici volitelnosti a Lidovci potřebují především zaujmout. Potřebují voličům dokázat, že jsou stranou pro obyčejného člověka. Proto dochází u vedení této strany k přiklonu k levici a levicovým řešením.

Právě tento příklon kritizoval ministr financí Kalousek, který se s vedením své strany rozešel ve zlém a nyní hodlá založit vlastní, křesťanskou a konzervativní stranu, která by byla protiváhou na levo se naklánějící KDU-ČSL.

Prvním z návrhů vedení Lidovců je snížení cen elektřiny. Snížení cen elektřiny až o 30 % také navrhl Jiří Čunek novému premiéru k jednání. Je zvláštní, že takto zásadní a zajímavý krok navrhuje Čunek jiné vládě než té ve které mnoho měsíců seděl. Nejasné je jak chtějí Lidovci snížení cen elektřiny dosáhnout. Zda by chtěli přijmout speciální zákon k této věci, nebo vyvíjet tlak na "nezávislý" regulační energetický úřad, který má stanovování cen ve své kompetenci. Je téměř jisté, že k nějakému zlevnění elektřiny dojde. Rozhodně to nebude o třetinu a rozhodně na snížení bude mít větší vliv trh, než politici.

Podobné je to s případem lichvářských úroků, kde Lidovci pochopitelně jako křesťanská strana navrhují obranu proti lichvě. Zde už může být jejich iniciativa reálná. Zabránění lichvářským úrokům lze totiž provést standardním zákonem, který stanoví maximální výši těchto úroků. Je nepravděpodobné, že by byl úrok stanoven na maximálních 19,90 % jak zněly první návrhy, nicméně by jasně stanovené maximum od kterého by se mohli odrazit soudy, věřitelé i dlužníci  existovat mělo.

Je třeba jen dávat pozor, aby v této věci nebyly reflektovány pouze zájmy dlužníků, jak se samo nabízí, ale především zájmy věřitelů.

Článek obsahuje informace ze serveru: www.mojepoplatky.cz

Autor: Miroslav Zeman | pondělí 20.4.2009 10:28 | karma článku: 11,68 | přečteno: 887x