Jak pomoci stárnoucím umělcům?

Opěrní zpěváci, tanečníci, ale také mnozí instrumentální hudebníci musí končit se svou profesionální kariérou dříve, než by měli jít do důchodu. Důvodem je především míra jejich „fyzického opotřebování“. 

Proto se uvažuje o možnosti zavedení takzvané druhé kariéry umělců. A je to správně.

Počítá s tím i plán státní politiky kultury České republiky na léta 2015 až 2020, s výhledem do roku 2025. Vláda ho již nedávno schválila. Zejména tanečníci končí svou profesionální kariéru již kolem čtyřicátého roku věku. Na penzi v tu chvíli nemají nárok. A protože stejně jako operní pěvci či hudebníci se na svou uměleckou profesi připravovali celý dosavadní život a nic jiného nedělali, chybí jim logicky příprava na nastartování takzvané druhé kariéry. Stát by jim v tom měl pomoci. Je to běžné ve všech vyspělých zemích Evropy. My jsme jednou z posledních, která dosud podobný systém záchrany nezavedla.

Systém této podpory by se měl týkat, například jako v Holandsku nebo v Anglii, kde s ním mají čtyřicetiletou velmi dobrou zkušenost, i těch umělců, kteří jsou na volné noze a prokazují dlouhodobou profesionální účast na profesionálních inscenacích. Těm totiž zaměstnavatel například nehradí finanční zajištění na horší časy. Podmínkou by také bylo, že umělec musí mít „odsloužené“ určité roky. Předpokládá se patnáct až dvacet let. Principiálně je to podobné výsluze let u hasičů nebo policistů.

Do druhé kariéry ba takovým profesionálním umělcům pomáhalo, podle funkčního vzoru ze zahraničí, takzvané transition centrum. To by je orientovalo v možnostech, jaké se jim nabízejí, ve spleti souvisejících zákonů a předpisů, pomáhalo by získat peníze pro nastartování podnikání a podobně.

A proč takovouto podporu zrovna pro vysloužilé profesionální umělce? Protože se jedná o velmi specifické zaměstnání, kdy se mnoho let na ní dotyčný či dotyčná připravují a mají potom velmi omezený čas na to, aby v něm i uspěli. Například tanečník v pětatřiceti letech mívá nezřídka tak vážné zdravotní problémy, že musí s kariérou skončit. Civilizované země jim dokáží podat pomocnou ruku. My k nim bohužel v tomto směru stále ještě nepatříme.

Autor: Miroslav Rovenský | úterý 28.4.2015 10:08 | karma článku: 11,03 | přečteno: 892x