Poprvé v Praze!

Tak jsme se konečně dočkali. A když už je něco poprvé, mohlo by to být i naposledy, takže bychom si to neměli nechat ujít.

Stačí sednout do auta a vyrazit na nejlepší místo Prahy a možná i celé planety, totiž do Bubenče. Výstava skvělého francouzského umělce, Jeana Jacquese Sempé je umístěna – symbolicky - v galerii Villa Pellé. Krásná novorenesanční stavba je totiž nazvána po francouzském generálovi Maurici Césaru Pellém, který ji v letech 1920 – 21 obýval.

 

Když vstoupíme z prosluněného dne do stínu výstavních sálů, ocitneme se zpátky v dětství, obklopeni malým Mikulášem a jeho přáteli. Sledováni přísným zrakem pana dohlížitele Dubona, alias Polívky, však uvidíme mnohem víc než jen populární postavičky z knížek René Goscinnyho.
 

K vidění je i můj nejoblíbenější obrázek, který Sempé vytvořil pro obálku proslulého New Yorkeru.

Malá dívenka skáče přes švihadlo v betonové džungli velkoměsta. Ve stínu mrakodrapů, obklopena zdmi, komíny, potrubím a kdoví čím ještě. Děvčátko se však šťastně usmívá. Já to vnímám takto: děti, dokud je nepokazíme výchovou, hodnotami naší společnosti a vším tím, co MY považujeme za nezbytné a důležité, jsou božské a dovedou si vytvořit svůj šťastný svět všude. Úplně všude.

Velmi nesouhlasím s větou „Kreslí víc mozkem než očima“, která je uvedena v doprovodném letáku výstavy.

Podle mě Jean Jaques kreslí především srdcem.

https://www.amazon.com/Yorker-cover-Sempe-little-rooftop/dp/B00EVUETKC

Autor: Miroslav Pavlíček | neděle 20.5.2018 19:27 | karma článku: 26,93 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Miroslav Pavlíček

Panis angelicus

25.4.2024 v 16:43 | Karma: 17,30

Miroslav Pavlíček

Konexe

20.3.2024 v 14:46 | Karma: 18,51

Miroslav Pavlíček

Smrt na plese

7.3.2024 v 12:08 | Karma: 23,99