Oh, Ruby

Tak trochu zapadla zpráva, že v pátek, 20.3.2020, stihl legendu americké country music, Kennyho Rogerse, ve věku 81 let úděl nás všech: opustil tuto formu bytí... 

Když jsem chodil, tuším, do sedmé třídy, nazpíval Pavel Bobek svůj megahit „Ruby, nechtěj mi lásku brát“. A nazpíval ho opravdu skvěle. K úspěchu jistě přispěl i brilantní text Jiřího Grossmanna, který zachoval naléhavé poselství originálu a přitom úžasně respektoval češtinu. Takových textů je jen málo.

(Pozn.: Zajímavou verzi, textově ovšem úplně „mimo“, nazpíval ve stejné době také Peter Vašek. Jmenovalo se to „Bolehlav“)

Píseň je vlastně velmi smutná: někdo má zničený život nesmyslnou válkou, se kterou on osobně nemá nic společného. Vietnamská válka představovala pro Američany obrovské trauma, jak dokazuje - mimo jiné - řada písní z té doby. Napadají mě např. Creedence Clearwater Revival, jichž to bylo velké téma.

Začal jsem se ihned shánět po originálu a záhy jsem skutečně získal od kamaráda magnetofonový záznam té písně. Nebylo ovšem snadné zjistit, kdo písničku vlastně zpívá. Kamarád to nevěděl a internet nebyl. Nu, byl to Kenny Rogers.

Kenny

Je zvláštní, jakou sílu ta píseň měla a dodnes má. Přitom se vlastně jedná o „recitativ“ na pár tónech. Jistě v tom hrála roli i osobnost interpretů, jako byly Kenny Rogers či Pavel Bobek. Oni to ostatně zpívali trochu „košatěji“, než autor písně Mel Tillis.

Kenny Rogers měl samozřejmě těch hitů víc.

Jako ctitel ticha v tomto uřvaném světě muziku v posledních letech poslouchám jen zřídka. Spíš si jen "přehrávám" v mysli. Ale učinil jsem výjimku a pustil jsem si včera album Kennyho Rogerse „The hit singles collection“. Kromě zmíněné Ruby jsou tam třeba The KIng of Oak street, Me and Bobby McGee, Something’s Burning a tak. Skvělé!

Kenny, díky a RIP.

 

Autor: Miroslav Pavlíček | neděle 22.3.2020 10:52 | karma článku: 23,31 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Miroslav Pavlíček

Panis angelicus

25.4.2024 v 16:43 | Karma: 17,31

Miroslav Pavlíček

Konexe

20.3.2024 v 14:46 | Karma: 18,51

Miroslav Pavlíček

Smrt na plese

7.3.2024 v 12:08 | Karma: 23,99