Nevstávej, ty starej troubo, to jsem jen já...

řekl jsem si v duchu. Ale on se namáhavě snažil postavit, jako obvykle. Když jsem došel až k němu, tak se mi složil k nohám. Díval jsem se do jeho modrých, do široka otevřených očí…

Byl to obyčejný tulák, který nikomu neškodil, pokračoval inspektor Šturm. Spával na lavičce v parku. Chodil jsem kolem něj každý den do práce. On vždy vstal z té své lavičky a uctivě zdravil. Já jsem chtěl, aby zůstal sedět. Jednak nemohl na nohy a jednak tohle nemám rád…před Bohem jsme si všichni rovni. A ti šašci, co si myslí, že…, inspektor se zarazil a mávl rukou.

Občas jsme s ním prohodil pár slov. Někdy jsem mu přispěl na jeho skromné živobytí. Při těch slovech pan Matějka významně zvedl obočí, ale nic neřekl.

Šturm se napil piva a nevlídně pohlédl na kouřícího pana Morávka a ten cigaretu uhasil.

Tehdy ho totiž někdo zmlátil. Ale jak, pánové. Hrůza hrůz. Nechal jsem ho odvézt do špitálu a pokoušel jsem se ho vyslechnout. Moc mi toho neřekl, ale to hlavní ano.

Byla to taková partička synáčků z lepších rodin. My jsme o nich věděli a registrovali nějaké stížnosti, ale s tím moc nenaděláte. Ovšem tehdy se pobavili tím, že zmlátili toho starého, bezbranného chudáka.

Vzal jsem našeho praktikanta – to abych měl svědka – a jeli jsem do vily továrníka Bárty, tam co je teď školka. Bárta junior byl totiž, podle toho nešťastníka, ten nejaktivnější z té povedené party.

Byl tam zrovna náhodou jeho právník, takový nepříjemný, hubený chlap. My jsme mu říkali, ani nevím proč, Vyzunkl.

Mladý samozřejmě, že nic neví (že byl v kině) a starý se nás snažil vypoklonkovat.

Podívejte, poškozený vypověděl, že ten, kdo ho nejvíc mlátil má na předloktí levé ruky vytetovaný kříž a meč nebo dýku. Tak kdyby mladý pán mohl ukázat předloktí a jestli tam nic není, tak se omluvíme a půjdeme.

To si piště, že se omluvíte! Ovšem konsekvence to pro vás mít bude. A hodně nepříjemné. Takový nesmysl! Můj syn žádné tetování nemá. No ukaž ruku. Mladýmu se nechtělo, tak ho otec sám popadl ...

Ale mladý  se mu vytrhk a začal, přes marnou snahu toho právníka, hystericky křičet.
 

Ty se do toho nemotej, Vyzunkl, pomyslel jsem si.

Sranda bude, povídám , to se nebojte mládenče. Ten tulák totiž dnes ráno svým zraněním podlehl…
 

https://www.youtube.com/watch?v=icdtWPv-uo4

Autor: Miroslav Pavlíček | úterý 25.6.2019 13:02 | karma článku: 29,90 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Miroslav Pavlíček

Panis angelicus

25.4.2024 v 16:43 | Karma: 17,30

Miroslav Pavlíček

Konexe

20.3.2024 v 14:46 | Karma: 18,51

Miroslav Pavlíček

Smrt na plese

7.3.2024 v 12:08 | Karma: 23,99