Temelín je jen rakouská politická zástěrka

Okolo "zeleného" Rakouska je plno jaderných elektráren. Proč si však berou do úst právě Temelín?

www.cez.cz

Když se podíváte na mapu vpravo, uvidíte, že je Rakousko obklopeno jadernými elektrárnami, ne jen jediným Temelínem (v modrém rámečku). K rakouským hranicím mají blíže než Temelín hned několik jaderných elektráren: Bohunice (Slovensko), Krško (Slovinsko), Isar (Německo) a dokonce i moravské Dukovany. To je nejbližší okolí rakouských hranic. Směrem na západ se nachází přímo les jaderných elektráren (Francie - 59 elektráren, Velká Británie - 19, Německo - 17). Přesto se Rakušané stále obrací jen proti Temelínu.


Při nově uvedené informaci elektrárenské společnosti ČEZ, že se v blízké budoucnosti plánuje výstavba dalších čtyř temelínských věží, tedy celkově jejich zdvojnásobení, ozval se z Vídně ještě větší odpor. Navíc paradoxně nesměřující jen proti České republice, ale také v rámci místní politické sféry. Rakouské politické strany se tak pohádaly, že i tento spor přispěl v pádu vlády a k předčasným podzimním volbám, ve kterých bude Temelín jistě hrát velmi významnou roli. Takže se opět na hraničních přechodech máme na co těšit. To jakým způsobem porušuje Rakousko provoz na státních hranicích s Českou republikou, navíc již v Schengenském prostoru, je jistě významný bod, který by se měl řešit v Bruselu. Je to zasahování do práv jiného státu. Pokud by se tento bod dostal k zástupcům Evropské unie, v čí prospěch by asi rozhodla? Již jsem se na začátku článku zmínil, které země v Evropě patří v jaderné energetice ke špičce, což činí velmi významné lobby. Jak je tedy možné, že Rakousko se může stále beztrestně ohánět Temelínem?


Rakouský předvolební boj co nevidět začne a Temelín v něm bude hrát dosti významnou roli. Je to však zásah do vůle jiné země, na který nemají Rakušané právo (i když se dá polemizovat, jestli jsou to obyčejní Rakušané a nebo jen jejich volení zástupci). Je to stejný zásah, jako kdyby na zasedání české vlády paní Džamila Stehlíková chtěla zastavovat na hranicích provoz z důvodu, že není umožněno českým zástupcům nahlížet do všech rakouských sklepů, zda tam náhodou neprožívají svůj život děti, případně již odrostí rakouští jedinci.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Oupic | středa 16.7.2008 7:20 | karma článku: 33,84 | přečteno: 3434x