Propustnost našich nemocnic bere dech i v Americe

Deník Mladá fronta DNES provedl svojí redaktorkou další test propustnosti různých nemocnic v ČR. A opět, bohužel jen kromě jednoho pokusu, úspěšně ve všech nemcnicích. Teď již to ví i komise, která uděluje nemocnicím mezinárodní certifikaci, kterou mají u nás dvě nemocnice - Nemocnice na Homolce a Ústřední vojenská nemocnice. Ano, obě přichycené při skoro nulové ostražitosti ...

Obě nemocnice se chlubí právě touto certifikací, která jim dává možnost hospitalizovat prezidenty, politiky a významné osobnosti z celého světa. Nyní se však nejen v akreditační komisi, ale po celém světě ví, jak je lehké, jen za pomoci bílého pláště a příjemného chování, se dostat nejen k pacientům, ale také, a což je ještě děsivější, k jejich dokumentaci.

Chicagská komise ohodnotila pražské proniknutí do nemocnic jako nejhorší selhání, které se na celém světě u akreditovaných nemocnic stalo. Nikdo si totiž v civilizovaném světě ani nedovolí vydávat se za lékaře. U nás, kde nejsou ojedinělé případy brutálního napadení lékařů, ať již v sanitce při výjezdu nebo mačetou přímo v ordinaci, se na takovéto ohleduplné věci nehledí.

Tento test proniknutí bude mít v nemocnicích jistě personální dohru a nejen tu. Zpřísněný režim při certifikacích se musí očekávat, ale hlavně jsme se kvůli málo lidem a velkých systémových chybách ocitli na pranýři a nejen na tom zdravotnickém.

Teroristické útoky nás donutily střežit své důležité body, jako jsou letiště, metro a podobně a přitom ukazujeme, že jsme zranitelní na takových místech, která by to nikdo nečekal. Je samozřejmé, že tyto události ovlivní významně následující hospitalizace zahraničních turistů v těchto nemocnicích a nejen v nich, čímž se opět sníží finance přitékajících do ČR. Chyba několika lidí tak bude stát náš stát přinejmenším několik desítek milionů korun, ale především je to velkou ránou pro image zdravotnictví a pro image celé České republiky.  A pak se divíme, že přestože jsme již nějakou dobu členem Evropské unie, považují naše členství její dřívější obyvatelé za druhořadé.    

Autor: Miroslav Oupic | úterý 27.5.2008 7:40 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1636x