Potřebujeme modernizaci české hymny?

Ministerský předseda Mirek Topolánek se rozhodl modernizovat naši hymnu. Prý je jí třeba oživit a dát jí modernější podobu. Nezůstalo pouze u plánu, ale již je natočená a poprvé by se měla představit již v tomto týdnu na oslavě státního svátku Dne české státnosti 28. září...

www.vlastenci.cz

Česká hymna jako tradiční státní symbol pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla  z roku 1834 -  Fidlovačka, aneb žádný hněv a žádná rvačka. Hudbu k této hře složil František Škroup. Píseň rychle zlidověla a získala postavení národní písně. Přestože dříve měla píneň dvě sloky, hymnu dnes tvoří pouze první (a oproti originálu lehce pozměněná).

Hudba i text této národní písně zůstaly nezměněné od národního obrození, přestože ve 20. století se staly s naším státem různé změny - založení, okupace, druhá světová válka, osvobození, komunistická nadvláda, federace, "sametová revoluce" i rozpad státu. Tato píseň  všechny tyto změny přežila do současnosti, dá se tedy říci, že s hrdostí přežila a plně se tedy osvědčila být státní hymnou České republiky.

Je tedy zajímavé, že právě v této době, která se ve srovnání s uvedenými událostmi jeví jako poklidná řeka v letním teplém podvečeru, by se mělo přistoupit k její úpravě. Premiér Topolánek se rozhodl ji upravit a nejen rozhodl, ale dokonce ji už i nahrál sbor Národního divadla pod vedením Jiřího Bělohlávka. Zřejmě to bylo způsobeno blížícím se předsednictvím České republiky v Evropské unie, jinak si nedokážii vysvětlit načasování právě na současný termín.

Je hodně věcí, které by se měly modernizovat, ale česká hymna k nim, dle mého názoru, rozhodně nepatří. To, jakou cestu má za sebou, by nás mělo zavazovat a ne se ji pokoušet dle stylistů a P.R. manažerů vylepšovat do moderna. Nerad bych se pak za pár let dočkal slavnostního vyhlášení českého olympijského vítěze či vítězky za zvuků české hymny v rapovém podání. 

  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Oupic | čtvrtek 25.9.2008 9:43 | karma článku: 22,50 | přečteno: 2136x