Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin Jirousek

25. 9. 2008 12:30
Úprava hymny

Mě se líbí naše hymna v té utahané formě, je poklidná a melodická. Nicméně, trochu života do umírání, trošku to oživit jako třeba národní hymnu Itálie. To je moc povedená hymna. http://www.youtube.com/watch?v=kqY5eJ4rDs4&feature=related  a v jiné podobě http://www.youtube.com/watch?v=UTGx1nwn8bY

0 0
možnosti

cassul

25. 9. 2008 10:55
oč jde

Zákon říká, která píseň je státní hymnou a upřesňuje to notovým zápisem, jako přílohou. I jako muzikant - amatér vím, že notový zápis není audiozáznam - ponechává interpretovi dost prostoru pro indivuduální pojetí - i při zachování naprosté přesnosti vůči notovému záznamu. Lidově řečeno - stejnou skladbu lze zahrát jako když tahá kočku za ocas i jako pochod - když to přeženu. Obojí přitom bude naprosto přesně podle not. A to je to co se tady řeší - Topolánek nechal přehrát naši hymnu v trochu jiném pojetí, navíc renomovaným tělesem pod vedením mimořádně renomovaného dirigenta, aby to nebylo takové ukňourané, jak se to hraje v poslední době většinou. Níc nemění, zákon byl naplněn, hymna nebyla nijak upravena. A i když Topolánka většinou nemusím, v tomhle případě má pravdu.

0 0
možnosti

tuccy

25. 9. 2008 10:19
Typická reakce

někoho kdo si o tom přečetl jen titulek a první odstavec a kdo se neobtěžoval si poslechnout aspoň tu ukázku. Hned strašit jak je to moderní=špatné a jak to příště bude určitě rap...

Mnoho lidí rýpe do Američanů za až přehnaný vztah k jejich státním sybolům, nicméně tento vztah jim nebrání třeba v tom zahrát Star Spangled Banner třeba v rockové úpravě. On tomu žádný zákon nebrání ani u nás, ale hymnoví puristé by asi dostali infarkt.

Co se této "modernizace" týče - trochu svižnější (ale ne o moc), v podání "klasického" hudebního tělesa... Co je na tom špatného? A neuškodí mít jednotný soubor čistých nahrávek pro použití při státních záležitostech, a už vůbec není zavrženíhodné zpřístupni ten soubor i občanům.

0 0
možnosti

Radek0075

25. 9. 2008 10:48
Re: Typická reakce

Ta hymna je dost krátka, že i "věšeči" vlajky nestíhají, takže když bude svižňejší tak nám prapory budou viset na půl žerdi.  Jistěže hymna USA existuje v rockové úpravě, stejně tak i Kanady a jiných zemí, hraje se třeba na hokeji, ale nedokážu si jí představit že by jí hráli při vítání státních delegací, nebo při státním pohřbu. Já jsem ukázku slyšel, moc se neliší, tím spíš nechápu k čemu je to dobré. Možná nějaký "taky autor" nemá do čeho píchnout, tak mu kamarád Topol dohodil zakázku.

0 0
možnosti

Glock každopádně bez -e

25. 9. 2008 10:07
Jde vůbec o modernizaci???

č. 3/1993 Sb., o státních symbolech ČR, § 7 Státní hymna

 

 (1) Státní hymnu tvoří první sloka písně Františka Škroupa a Josefa Kajetána Tyla "Kde domov můj".

 (2) Text a notový záznam státní hymny jsou přílohou 6 tohoto zákona.

.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Scenárista, dramatik, spisovatel a textař, autorské stránky: www.oupic.com