Některé zlaté medaile se lesknou více než jiné

Letošní olympijské hry v Pekingu jsou za námi, medaile rozdány a my můžeme slavit. A nejen diváci opilí vítězstvím, ale především samotní medailisté a ti už nestojí na jednotné startovní čáře...

Ivana Roháeková

Jistě si pamatujete každé otevřené šampaňské v televizním olympijském studiu a především ty tři, které byly ověnčeny zlatem.

Tři hrdinové - Kateřina Emmons, David Kostelecký a Barbora Špotáková se dokázali stát, všichni dokonce poprvé v životě, olympijskými vítězi. Byly to souboje na ostří nože, jen pro silné nervy a jistě u televizních obrazovek přišly na řadu i slzy štěstí. Hrdinové převzali medaile a vrátili se domů. Všude kolem nich nastal mediální rozruch a každý reportér se je hned zčerstva snažil získat pro své noviny, časopis nebo televizi. To vše je již za námi a jak to bude pokračovat?

 

 

Kateřina Emmons, krásná a milá dívka, která umí střílet, což dokumentují její dvě letošní olympijské medaile. Navíc obletovaná nejen českými, ale i světovými médii společně s jejím americkým manželem Mattem. Dokonalý pár, oba olympští vítězové, i když Matt by již dvakrát mohl převzít titul smolař olympijských her. Zájem médií a sponzorů je a bude velký.

 

Barbora Špotáková, vítězka v nervy drásajícím finále z 21. srpna, si užila mediálního zájmu za tak krátkou dobu již dost a dost i v cizině (viz zaujetí finského komentátora). Celá země žila jejím posledním hodem, po příletu pak obdržela od Fanánka písničku, byla pasována za jejich čtvrtou sestru, dokonce hospoda U Pinkasů se na den přejmenovala na hospodu U Špotáků. Opět zájem médií a sponzorů bude velký, vždyť je to přece naše zlatá Bára.

 

A nyní se dostáváme k poslednímu letošnímu českému olympijskému vítězi, kterým je David Kostelecký. Tento vítěz střelecké disciplíny trap, byl také na letišti náležitě přivítán, ale pak již druhý den jej v médiích nebylo ani vidět, ani slyšet. Přijel domů, kde proběhla oslava a vše se pomalu vrátilo do starých kolejí. Věřím, že alespoň nějací sponzoři se ukáží, a že David neobdrží pouze slíbené finance od českého olympijského výboru.

 


Tři olympijští vítězové, tři sportovní příběhy a tři možnosti využití výsadní pozice. Jak je ale vidět, každá zlatá medaile se netřpytí stejně, neboť každá má jinou mediální a sponzorskou hodnotu. Ale každá stála mnohaletý trénink, odříkání a vytrvalost. Měli bychom tedy ke každému olympijskému vítězi přistupovat stejně.

Autor: Miroslav Oupic | čtvrtek 4.9.2008 7:20 | karma článku: 25,96 | přečteno: 4843x