Někdo dneska bude mít oběd, jiný zase stávku...

Tak dneska to ve 13 hodin vypukne! Já půjdu na oběd a rozlícení zaměstnanci především zdravotnictví půjdou do stávky, jsem zvědavý, jestli je v restauracích či v nemocničních jídelnách bude někdo obsluhovat....

Zdravotníci začali stávkovat již ráno, naštěstí na urgentních odděleních jen symbolicky. Ke zdravotníkům se přidali další zaměstnanci, především ve státní správě. V dopravě budou hodinu stát železnice, tramvaje a autobusy a možná i metro. Je zajímavé zjistit jak se dají použít k prosazení sobeckých zájmů nemocní, klienti a pasažéři, kteří za nic nemohou a přijdou k tomu, jak se říká, jako slepý k houslím. Nedokáži si představit, že by se tak zachovali zaměstnanci v privátní sféře, podnikatelé případně osoby se svobodným povoláním (herci, spisovatelé, živnostníci). Pokud by se tak stalo, nejvíce by to poškodilo právě je, hlavně finančně, ale také by poklesla jejich image („No jo, tady ten trafikant stávkoval, když mi došli cigára, tak to já si je teď koupím radši jinde!"). Navíc je tato nemalá skupina lidí odkázána na svoji práci, které věnuje prakticky neomezený čas – přes den, večer, o víkendech a svátcích. Není představitelné, že by šli stávkovat. 

Jsem zvědavý, jak stávka státních zaměstnanců dopadne. Jako ekonom si dokáži představit, co takováto hodinová stávka může naší ekonomice přinést (zastavení dopravy, tedy zpoždění lidí a také nákladů, nezastižené další spoje apod.). Každý jistě tuší, že určité ekonomické ztráty budou. Nepředpokládám, že by se stávkující zaměstnanci o tyto náklady sami dobrovolně podělili. Doufám ale, že se svou stávku dotáhnou do konce - tedy, když je zákonné právo na polední přestávku 30 minut, takže počítám, že tu druhou půlhodinu si každý zaměstnanec řádně nadělá.    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Oupic | úterý 24.6.2008 9:49 | karma článku: 22,89 | přečteno: 1418x