Natáčí vás žáci při hodině? Pořiďte si kameru také!

Na internetu, na nejmenovaném serveru, obíhají nahrávky od školáků, kteří provokují své učitele k zuřivosti. Teď se učitelé ptají, jak se tomu mají bránit. Může to být jednoduché - stačí otočit kameru o 180 stupňů...

Žáci mají připravené mobilní telefony, které jsou při vyučování „tolerovány", protože jinak by se jednalo podle dětí a rodičů o diskriminaci a zadržování osobních věcí. Žáci se snaží učitele vyprovokovat a pak kamarád z lepšího úhlu nahrává učitelovu reakci. Čím větší a impulzivnější reakce, tím lépe. Po vyučování pak žáci běží k počítači nahrát záznam na internet. Ať se svět pobaví! Co na tom, že k tomu natočený kantor nedal svolení.

Říká se, že jsou nyní žáci a studenti agresivní, neposlušní a že do detailu využívají svých práv (o povinnostech raději pomlčme). Nezbývá tedy, aby se stejně tak chovali i vyučující. Pěkně asertivně a s využitím všech svých práv. Kvůli učitelově ochraně a hlavně nyní kvůli tahanicím s rodiči či případně se školními inspektory, by bylo nejlepší nainstalovat do učeben kamery namířené na žáky. Snímalo by se celé vyučování a v případě problémů (spor o známku, napovídání, opisování, čtení si časopisů či posílání SMSek) by se názorně mohlo rodičům ukázat, že se tento přestupek proti školnímu řádu skutečně stal. Záznam by se uchovával určitou dobu a pak by se zničil. Pokud by měl někdo stížnost, mohl by se na školu obracet jen v tomto vymezeném časovém úseku, jinak by byl skutek promlčen.


Myslím si, že tímto řešením by se předešlo nejen šikanováním, opisováním či provokacím na učitele. Výsledek by byl hned znát a je docela jasné, že by to byl posun k lepšímu. Vezmeme si příklad z našeho parlamentu, i když v tomto případě to platí opačně. Když jsou v poslanecké sněmovně kamery, každý poslanec se předvádí, aby i sousedi sledující Českou televizi viděli, že je v té sněmovně vidět. Oproti tomu by žáci byli velmi neradi, kdyby rodiče viděli jejich akce jak ve skutečnosti proběhly a ne jak je znají jen z jejich vyprávění.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Oupic | pondělí 4.8.2008 7:20 | karma článku: 19,28 | přečteno: 1501x