Máte milenku či milence? Podle zákona už musíte informovat partnera!

Každý většinou o svém nemanželském vztahu mlčí. Podle nového občanského zákoníku z minulého roku má však manžel/manželka právo na informace o zamýšlených plánech nevěrné osoby.  

Se zaváděním nových zákonů, především celého zákoníku a občas stanou zajímavé věci. Někdy je to přehlédnutí, někdy opomenutí a někdy také záměr. Není přece možné, aby legislativci zákony, které schvalují, do detailu znali, což se třeba stalo v případě, že si poslanci jaksi omylem snížili své platy a poznali to až po první výplatě. Když opomenou toto, pak se nemůžeme divit, že se v zákonech nacházejí zajímavější věci. Pamatuji si například, jak cyklista, který jel po venkovské silnici, spadl z kola a zlomil si ruku, musel zaplatit deset tisíc korun, neboť to bylo v zákoně. Co na tom, že zranil jsem sebe. Naštěstí někdo pochopil, co že to za nesmysl a tento paragraf byl upraven.

Nyní nastala také zajímavá situace. Čtyřicetiletá žena z Pardubic zjistila, že její manžel má milenku, což sice nějakou dobu věděla, ale chtěla samozřejmě zjistit, jaké má s ní její manžel plány. Protože její známý byl právník, svěřila se mu a jaké bylo překvapení, když jí právník řekl, že podle nového občanského zákoníku má na tyto informace plné právo!Od 1.1.2015 je totiž ustanovena, podle § 688, povinnost mezi manžely, informovat se o všech úmyslech, které by mohly ovlivnit chod jejich manželství.

Jsem zvědavý, jak na tento paragraf budou reagovat sami poslanci, kteří pro tento občanský zákoník, včetně tohoto paragrafu, sami hlasovali…

Autor: Miroslav Oupic | čtvrtek 4.2.2016 10:43 | karma článku: 43,29 | přečteno: 8809x