Víme skutečně co je to pluralitní politický systém?

A nejen to, napadá mě i další otázka - dokážeme respektovat nějaká pravidla demokracie? Mnohdy když si čtu o některých protestech skupinek lidí, ať už je to ve Zlíně, nebo když si nyní studenti třeboňského gymnázia, přejí aby nebyla šéfkou rezortu školství v krajském zastupitelstvu, komunistická učitelka Baborová! Tihle studenti jsou jinými nežli ti, kteří tady před třiadvaceti lety začali revoluci. Tehdy měli studenti pravidla mimo jiné i pravidla demokratického dialogu. Dnešní studenti jsou namnoze jen ovlivněni mnohdy propagandou. Říkáte nesmysl?  

Ne, ne vážení. Není to tak dlouho co jsem si přečetl rozhovor s jedním učitelem dějepisu. Na otázku jak vysvětlují předrevoluční dobu, odpověděl, že to nechávají na rodičích, či prarodičích - tedy na rodině, aby se tam, mládež ptala a diskutovala. Ovšem jak dále pan učitel sdělil, někteří studenti chodí s divnými názory, které je třeba korigovat! Ano přesně tak .. vlastní názor, který si student získal od rodičů či prarodičů, který koliduje s oficiální propagandou, je nutné korigovat. A tak mi to trochu připomíná doby dávno minulé. Stejně tak i projevy nenávisti, či nerespektování výsledků voleb. Nebo by mělo být pravidlem, že co se nám zrovna nyní nehodí tak zrušíme? Kolik lidí za tím stojí? Je jich skutečně více než těch, kteří byli volit a zvolili si své zástupce? Je v tom neprofesionalita daného člověka, nebo o něm ví jen z doslechu a nálepkují jej jen kvůli jeho politickému přesvědčení? Tedy ani studentům gymnázia neříká nic slovo jako demokracie, svobodné volby, svoboda vyznání, či svoboda politického názoru?

Je zajímavé, že nebyly zaznamenány žádné protesty podnikatelů, nebo studentů když vítěz parlamentních voleb, ČSSD nedostala ani šanci vytvořit vládu. Je to stejné. Je zajímavé, že tito studenti neprotestují proti zhoršujícím se podmínkám které jim vytváří tato vláda. Existuje tady celkem značný rozdíl od zástupců studentů vysokých škol, kteří jak doufám budou v sobotu v Praze "oslavovat" výročí sametové revoluce a zkusí bilancovat, zda se skutečně ti dnešní naši politici hodně liší od těch předlistopadových. Ostatně moc se lišit nebudou, premiér svazák, ministr financí ten dělal politku Národní fronty už za komunistů - a skoro bych si troufl říci, že ti komunisti, kteří končili, tady alespoň něco zanechali .. mimo šedivých domů taky třeba pohledávky v zahraničí žádnou zadluženost, dokonce tady byl i zlatý poklad a peníze, které byly tímto zlatem kryty - nevěříte-li podívejte se na staré bankovky je to na nich napsáno.

Osobně jsem přesvědčen, že se tyto malicherné protesty hodí médiím a nejednou jsem se přesvědčil o tom, že se takové protesty značně medializují, nadsazují se počty zúčastněných lidí ale naopak když je to z té druhé strany, pak se třeba dozvíte, že na Václaváku bylo 40 000,- lidí zatímco jich tam skutečně bylo 130 000. K tomu stačí dodat šikovně střihnutý záběr na nejvetší houf lidí a nikdo se nedozví jaká byla pravda! Já to nechápu, chtěli jsme demokracii a teď protestujeme proti svobodně zvoleným lidem, chtěli jsme právo, ale tam kde to právo máme užívat, užíváno není. Chtěli jsme pluralitní systém a teď se snažíme zbavit se stran které se nám nehodí. Máme státní aparát který několikrát vytvářel snahu najít důvod pro zrušení a rozpuštění KSČM. Nikdo nenašel žádný relevantní důvod k tomu aby se toto dalo realizovat. Přesto si např. bývalý svazák Nečas dovolí říci o KSČM, že jsou nedemokratickou stranou - přitom svého ministra Pospíšila vyhodí během 24 hodin, jeho spolustraníci se paktují nebo dokonce podléhají byznysmenům a různým kmotrům, účelově přijme za svoji stranu do sněmovny člověka který je odsouzen za korupci (nepravomocně). A výsměchem je, když kandidát na prezidenta, bývalý komunista, řekne, že by nepřipustil oranžovo - rudou vládu. Jediná KSČM nemá ve sněmovně žádného poslance, který by byl trestně stíhán. To jsou jen střípky a ta větší politika, nežli ta na úrovni krajů. Je to jen o tom, nenechat se ovlivňovat udělat si vlastní názor. Zvláštní je to, že mladí třeboňští gymnazisté se rozkoukali až nyní, pár dnů před výročím revoluce 1989.  Víte co studenti, přijďte se svým protestem do Prahy, přijeďte diskutovat se svými kamarády, s vysokoškoláky a lidmi kteří se tam sejdou. Uvidíte, že vaše problémy zdaleka nejsou tak významné jak si myslíte! Je sice pěkné, že myslíte na sebe, ale zkuste myslet na tuhle zem a věřte, že tu ta krajská komunistka nezničí, pokud nebude fungovat dobře, pak už se víckrát do tohoto postavení nedostane. Nikdo z vás totiž není věštec, aby mohl s jistotou říci, že ten který člověk je špatný nebo dobrý kvůli tomu jaký má politický názor. Zkuste se zamyslet nad tím jestli vám bude vadit když vás bude třeba operovat doktor, který má v kapse šatů rudou knížku....

Možná je škoda, že se KSČM nepřejmenovala - třeba na LSČM - Levicová strana Čech a Moravy. Potom by bylo po protestech a ani pro média by to tím pádem nebylo zajímavé. Ale bylo by to fér, schovávat se za jiný název, nebo třeba odejít do jiných stran, tak jak to udělo mnoho prospěchářů?

Autor: Miroslav Nigrin | pondělí 12.11.2012 21:20 | karma článku: 20,38 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69