Vážně nám došly osobnosti?

Praha chce ... pojmenovat po Havlovi most v Troji i část Rašínova nábřeží. Docela rád bych věděl, kterou Prahu má onen navrhovatel, nebo autor článku na mysli. Tak si říkám, že Havel se v hrobě musí obracet. Začíná se to značně podobat kultu Havla - že by se mu zrovna tohle líbilo - NEVĚŘÍM!  

V Plzni padl podobný nápad že by se mohlo nově stavěné divadlo pojmenovat po Havlovi -- ale protože to je hodně předběžné tak to zatím utichlo. Ono se tady vůbec rozhoduje bez ohledu na to, co chtejí lidi. Podobně to bylo třeba s pozlacenými fontánami na Plzeňském náměstí, nebo s přejmenováním Pražského letiště Ruzyně po Havlovi. Petice proti má téměř třicet tisíc podpisů ale to nikoho nezajímá, stejně jako průzkum, který ukázal, že téměř 80% lidí si to nepřeje.

Tak si myslím, že naprosto ztrácíme dějepisné znalosti ( veškeré dokola opakované se soustřeďují do padesátých let minulého století), nebo jsme zapomněli na všechny naše osobnosti v historii této země? Nebo že by nám chyběla fantazie?

Osobně proti Havlovi nic nemám, ale proti těm, kteří dělají z obyčejného člověka poloboha, proti těm své výhrady mám a jsem přesvědčen, že by je měl i sám Havel. Což kdybychom pojmenovali po Havlovi všechna divadla, mosty, všechny školy a parky, hřiště, nádraží a co já vím co ještě? Nojo ale je tady jedna podivná zapeklitost - jak by to vypadalo kdyby se třeba pojmenoval po Havlovi nejaky most a on by přišel někdo s tím, že ten most stavěli komunisti .. no a je problém na světě. Nejvíc mně na tom vždycky baví to, jak se to napíše - Praha chce, ... Plzeň chce ...  Brno chce ...   Zlín chce ....    ale co se takhle zeptat lidí kteří tam žijí co oni chtějí, nebo je nechat, aby si sami určili z několika návrhů jmen nebo názvů, koho si vyberou? Co kdyby se ten most v Troji jmenoval normálně - Nový Trojský most, co kdyby se část toho Rašínova nábřeží jmenovalo - třeba Československé, nebo Nábřeží první republiky.

Dokud ještě Havel žil, tak měli všichni tihle navrhovatelé - rádoby "Praha chce", obavu dělat z něj kult a kde co po něm pojmenovávat, protože on sám by měl výhrady, ale teď je to jinak. V podstatě jsme se dostali na úroveň toho, že od revoluce se tady pojmenovává mnoho ulic staveb aj. po Masarykovi, ministrech starých vlád a Havlovi. Vážně nám chybí osobnosti - vážně nám došly a zbyl už jen Havel?

Autor: Miroslav Nigrin | neděle 16.12.2012 20:12 | karma článku: 19,89 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69