Tak jak je to s tou pražskou kavárnou?

Dočetl jsem se v jednom článku vyhodnocení tzv. Pelotonu, tedy akce, která má za úkol najít prezidenta, chápejte – protikandidáta současnému panu prezidentu Zemanovi.

Sice se snaží přesvědčovat o tom,  že to není hledání někoho, kdo by měl šanci porazit Zemana, kdyby případně kandidoval podruhé, ale nic naplat, lidé, kteří tuto výzvu a nápad měli, jsou jednoznačně orientováni proti Zemanovi. Vlastně jich většina volila Schwarzenberga a nejspíš se to i od té prohry odvíjí. Pan Fendrich napsal ve svém článku, že prý žádná pražská kavárna neexistuje. No jistě Pražská kavárna jako objekt nejspíš neexistuje a pokud ano, pak mne můžete doplnit. Když se podíváte do vyhledavače tak ten vám nabídne rozbor osob které jsou označovány jako ti z pražské kavárny – tedy obtížně definovatelnou skupinu vzdělaných velkoměstských liberálů, kteří jsou veřejně aktivní a zajímají se o politiku. Tihle lidé skutečně existují a sami sebe prezentují oním specifickým způsobem. Mnohdy rozporuplným. Např. uznávají vulgarity a jednání dívčí skupiny Pussy Riot, ale kritizují a neuznávají, když prezident použije překlad jejich názvu.  Uznávají sice, že ekonomická diplomacie je potřebná a ani nepípnou když v Číně jedná pan Zaorálek, nebo Sobotka – ale mohou se přetrhnout v médiích, když do Číny letí prezident Zeman. S vážností, dané věci, tedy přivítání Čínského prezidenta v USA  dělovými salvami a řečí vedenou v superlativech ze strany Amerického prezidenta, či projížďka s Britskou královnou v pozlaceném kočáře po Londýně, ale na druhou stranu se mohou pominout z toho, že je Čínský prezident v naší zemi, kam jej pozval náš prezident. Nezaznamenal jsem, že by pan Kocáb, Schwarzenberg, Bursík, Kalousek, Štětina, Šiklová aj. protestovali proti majestátnosti Britského nebo Amerického přivítání. To České jim nedává dodnes spát. Pan Fendrich sice tvrdí, že přažská kavárna není, ale naše celebrity, mnozí herci i zpěváci nebo skupinka kolem pana Schwarzenberga, nejspíš chodící na kávičku, při které probírají „Národní političku“ drby a strategie kterak dostat Zemana na lopatky, tihle lidé prostě existují. Jen si dovolím upozornit, že oni nám a nejspíš díky minulé době, která si je hýčkala, tak narostli, že neuznávají jiný možný názor nežli ten jejich. Myslíte si, že je to dobře? Vzpomínám si na slova herečky Kolářové těsně po revoluci, když nastupovala do politiky.  (a promiňte mi, když to nebude přesné) Konečně je tu doba, kdy si budeme moci hrát co chceme, kdy se nebudeme muset dívat na ty obličeje z vesnic a jejich erohácké zájezdy do Prahy na divadlo. ….  Z té doby se také objevil výraz, prezentující většinovou společnost (autorem byl pan Daniel Kroupa) …  nebudeme si nechat radit nějakou lůzou z ulice….   Oni vlastně tu lůzu potřebují jen na to aby je vyzdvihla ke korytům!

A tak si myslím, že když Martin Fendrych ale iniciativu považuje za smysluplnou. Volba prezidenta se prý může stát referendem o tom, jaká česká společnost vlastně je,  tak osobně zůstanu svůj, nemám proč měnit názory, mně za ně totiž vážně nikdo neplatí, jako tyhle rádoby osobnosti! A třeba dám v anketách hlas tu Horáčkovi, onde třeba Pospíšilovi, Dlouhému, Pánkovi a co já vím kdo se ještě vyhraňuje proti prezidentovi,  ale ten finálový hlas bude patřit člověku, který je svůj, který se neohnul ani před EU, ani před USA, ani před NATO .. hájí zájem lidí této země, není ani miliardář, ani nelétá pro rozumy za oceán. Je prostě náš. No a jestli není právě váš milý pane, nebo paní, tak to se prostě nedá nic dělat budete si muset zvyknout. I když máte pravdu, té přímé volby vám byl čert dlužen … někteří „politici „ už to také ví – ale ti by nejraději totalitu, kterou by hrdě nazývali demokracií!
 

Autor: Miroslav Nigrin | čtvrtek 9.6.2016 14:55 | karma článku: 41,07 | přečteno: 1845x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69