Rusko mělo gulagy, Amerika své otrokáře.

V podstatě si nemají v tomto co vyčítat a pro zastánce jedné či druhé země by to měl být dostatečný argument pro to, že jeden je za 18 a druhý bez dvou za 20. Je pravda, že od dob kdy se tohle v oněch zemích dělo, už uplynulo mnoho let. Jen těžko se dá říci co z toho je horší. Obojí je útokem na lidskou důstojnost a drsným způsobem jak ukázat nadřazenost kohosi, a nutnost poslouchat. Jak říkám hodně se toho od té doby změnilo. V Americe ti, kteří měli v té době ohnutá záda na polích s bavlnou, dnes zastávají ty nejvyšší funkce a kontrola nad obyvateli je zajištěna pomocí represivních složek a dostatečném utajování jednotlivých případů kdy se zákony obchází a lidská práva zůstávají zapomenuta! V Rusku to bude asi dost podobné.

Rozdíl je v tom, že USA si nabalily na svojí ochranu a k prosazování svých zájmů další země, kterým slíbily, že je ochrání. Dosud ale vždy šlo o to, že se realizovaly vojenské operace v zájmu Spojených států, ne pro jejich ochranu, nebo ochranu jiné země, která v onom paktu je. USA na rozdíl od Ruska operují daleko od své země. Kdo posvětil to, že bude americká armáda ve všech možných zemích světa, je otázka – nejspíš dohody za příslib ochrany, nebo i ekonomické výhody. Rusko na rozdíl od toho operuje ve svém teritoriu a vojenské akce provádělo vesměs v zemích v přímém kontaktu s Ruskem. Důvody byly vždy s otazníkem. Nicméně je zajímavé, že pokud například operovali v Afganistánu, tak byla tato válka považována za neoprávněnou, USA v té době vyzbrojovaly talibance raketami stinger a jinými zbraněmi. Když odtud odešli rusové, tak po nějakém čase nastoupili Američani s NATO pod záminkou boje s terorismem. Výsledky jsou stejné. Spousty mrtvých civilistů a efekt veškerý žádný. Měl jsem možnost hovořit s Rusy, kteří v Afganistánu bojovali. Odpověď na otázku, jak je tamní lidé vnímali, byla jasná. Jako okupanty! Stejně tak je to i v případě USA a NATO.

Dnešní doba a události na Ukrajině, v podstatě rozpoutaly další kolo studené války. A když se dozvím, že mí nad hlavou budou létat americké strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně, tak si připadám stejně „bezpečně“ jako v době, kdy mne chránily ruské SS20. Nějak mne neuklidnil ani fakt, že prý přiletěly bez munice. Nemyslím si, že je těžké je v Británii vyzbrojit, ale to raději nechci ani domýšlet. Prostě se zdá, že se stále velmoci vůči sobě chovají jak malí kluci na pískovišti, kteří se budou rvát jen o to, aby si ono pískoviště se všemi jeho výhodami mohli vzít pod svoji kontrolu. Většinou to je ale tak, že crčí krev, přijdou na řadu i odřená kolena těch, kteří se snažili přesvědčit o tom, že to je blbina a že se rvát nemusí, protože pískoviště patří všem, už z toho titulu, že ho jejich dědové společně postavili proto, aby si měli kde hrát. Zdá se, že někomu chybí onen selský rozum, aby si tohle uvědomil. Čím víc bude lidi ovlivňovat majetek a peníze, tím spíš se dostaneme do situace, která nás nezvratně vymaže z povrchu této planety. Řekl bych, že by se měl pan Obama vrátit zpět na zem a uvědomit si, že Amerika je jen Amerikou, ale nikdy nebude pro celý svět tím globálním vůdcem, nebo světovým četníkem, který určuje kdo co může a co nemůže. Měl by si uvědomit význam kulatého stolu, zejména to, proč je ten stůl kulatý, aby nikdo nebyl nadřazen. Hamburgerové zákony ať si určují ve své zemi a svět ať nechají svobodně dýchat. Dokonce ani zasahování do vnitřních konfliktů zemí není správné. Každá země má řešit své problémy sama. A to, zda vyhraje třeba opozice, značí to, že na to má, že za ní stojí většina lidí. Uměle pomoci druhé straně jen pro své zájmy vyvolá jen chvilkový efekt, který bude doprovázen vzdorem vůle většinového názoru a následným konfliktem uvnitř dané země. Příklad, Irák, Libyje apod.

Přeji vám příjemný víkend se sluníčkem, dobrou náladou i klidnou prací.

další článek si můžete přečíst  ZDE               děkuji za pozornost

Autor: Miroslav Nigrin | pátek 6.6.2014 9:10 | karma článku: 37,42 | přečteno: 3255x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69