Podivuhodné rozdíly v demokratickém světě.

No, pravda ponouká mně to k porovnávání různých forem odporu v různých zemích - třeba jak se chovají média v případě USA a Kapitolu a jak to je v případe Běloruska. Ale vážně se mi nechce pitvat se v té naší servilnosti. NE!

Chci se zastavit u rozdílného přístupu u nás v porovnání s Německem. Říkám si, jak asi dopadne ta zítřejší demonstrace v Praze. Někdy mne nepadá, že je tam dělají kvůli reklamě některých speakerů a vlastně také proto, aby měla média o čem informovat. Už jsme si zvykli na to, že se na těch pódiích producírují nám známé obličeje. Důležité je, aby bylo dobře ozvučeno a na několika místech velkoplošné obrazovky, aby umělec vynikl i po vizuální stránce, neboť dle mého je to všechno jedna velká komedie.

A potom je tady ona „ruka zákona“ která hlídá to, aby se neporušovala daná nařízení a zákonné normy. Tedy například respektování zákona:

IV. omezuje právo pokojně se shromažďovat podle zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, ve znění pozdějších předpisů, tak, že každý účastník je povinen mít ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének, a

  • a) shromáždění, nejde-li o shromáždění podle písmene b), se může konat pouze mimo vnitřní prostory staveb a může se jej účastnit celkem nejvýše 100 účastníků, a to ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry,…

Takže ti, kteří nám mají pomáhat a chránit nás, mají příslušné normy jasně dané. Ale je tady markantní rozdíl, např. v porovnání s respektem vůči nařízením a zákonům ze strany Německých občanů a zároveň vymahatelnost práva jejich policií.

Tady máme v demokracii značné mezery,  neboť jsme ji pojali jako to, co nám dává bezbřehé možnosti dělat kdykoli a cokoli… JENŽE  jsme zapomněli na to, že i demokracie má své regule a i v demokracii mají občané i povinnosti dané zákonem. A nejspíš je i na policii, aby nám ta pravidla a jejich dodržování připomínala. Na silnicích to dokáží, nemáte pásy, překračujete rychlost, jezdíte přes plnou čáru, počínáte si riskantně   to všechno dokáží vyhodnotit a náležitě uplatnit i sankce…   ALE … když se nerespektují nařízení o shromažďování, když se odmítají nosit roušky, když se nedodržují zavírací hodiny … tak tam už to tolik nejde. Ano dokázali udělit směšnou pokutu 3000,- panu Klausovi, pokutu dostal i Faltýnek a Prymula, dokonce snad i Jurečka, ale co ti další, když jsou ve velkém množství?  Tam se jen upozorňuje … „tohle byste pane neměl“

Já chápu, co z tím je, v tom Německu existovala vždycky disciplína a tamní policie je v podstatě chráněna tím, že mají své zákroky podloženy vymáháním práva a zákonů které jsou ku prospěchu lidí. U nás? Sice zákony nebo nařízení taky jsou … ale jaksi někdy zůstanou „viset“ v Senátu, přestože jsou ku prospěchu věci.

A ten rozdíl v přístupu … no ten si můžete přečíst zde: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-berline-nasadili-proti-demonstrantum-vodni-delo-40342559

Předpokládám, že ona nedělní protestní akce je dobře připravená tedy že přijde 100 lidi a budou ve skupinkách po dvaceti a dva metry od sebe v rouškách. Myslím si, že všichni ti, co nejsou jim podobní egoisti jim zatleskají!

A ještě snad krátké zastavení u rozčarované opozice k prezidentem vyhlášenému termínu letošních voleb do parlamentu, dokonce i páni senátoři zareagovali a obrátili se na Ústavní soud. Tak vážení, nechápu proč fňukáte, vždyť vy tu předvolební kampaň vedete v podstatě již od minulých voleb, které jste prohráli a ten loňský rok jste se extra ukázali jak „umíte“ zamakat pro tuto zem a její obyvatele!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Nigrin | sobota 9.1.2021 17:09 | karma článku: 31,98 | přečteno: 1050x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69