My, kteří tu žijeme.

Kolem dokola stále slýchám cosi o naší xenofobii, dokonce snad i o rasismu, nepleťte si prosím rasismus s obavou možných problémů s lidmi, kteří se nebudou chtít přizpůsobit.

Rasismus máte na možná ve Spojených státech v podobě Kukluxklanu. Jistě že najdete i jednotlivce u nás, ale to je pouze okrajová záležitost. Tak jak to vlastně je s onou nechutí přijímat uprchlíky? Kdyby naše společnost byla skutečně rasistická, pak se u nás neohřáli třeba Vietnamci, dokonce by u nás nepracovali ani Kubánci a jiní. Co je za slovy lidí, když řeknou, jako náš prezident, nikdo vás sem nezval, musíte respektovat zákony a pravidla této země, jinak tady nemáte co dělat. Je to snad nějaké rasistické sdělení?  Neřekl bych. Stejně jako každý z nás respektujeme pravidla této země a její zákony, stejně jako je respektujeme, pokud jedeme někam do ciziny na dovolenou, kde trávíme volné dny, i tam je naší povinností respektovat tamní kulturu a nevím o případech, kdy by našinci byli někde popotahováni kvůli nerespektování cizího práva. Ostatně i u nás platí, že nevědomost neomlouvá, takže velká „líbačka“ na pláži v Emirátech se může našinci pěkně vymstít, ale je to jeho povinnost zjistit si, co je v oné zemi, kam letí, košér a co už je za hranou. Jsou země, které onen exodus vyřešily po svém. Uzavřely se před migrujícími cizinci, ani každodenní nájezdy a pokusy o proniknutí do Británie z Francie, uprchlíkům nevychází, protože si Británie svojí hranici hlídá. Maďaři si staví vysokou zeď, podobnou, jako mají postavenu Spojené státy na hranici s Mexikem, nebo jakou staví Ukrajina na Ruské hranici. U nás se zatím vlastně jen dohadujeme, jestli je to dobře přijmout oněch patnáct stovek utečenců. Asi by bylo dobré ony utečence dělit podle toho, odkud utíkají a za jakým účelem. A potom by bylo více než vhodné zjistit veškeré dostupné údaje o těch lidech. Určitě nikdo z nás nechce, aby se tady začaly objevovat sebevražedné atentáty apod. Určitě nebude mít nikdo nic proti matce s dětmi, která utíká před válkou a je ochotna respektovat zdejší právní systém a snažit se pracovat. Jiné to asi bude s oněmi ekonomickými emigranty, ale ti mají namířeno směrem do Německa, nebo Británie, která mimochodem už přitvrzuje - ZDE aj. V podstatě se o to snaží už celé roky, neboť v jejich zemích je problém s prací a obživou. Jen si říkám, co se stane, až se Německo rozhodne, že už další utečence neberou. Zůstanou u nás? Nebo budou ilegálně překračovat "zelenou" hranici? No kdo ví, v každém případě to bude další z problémů, který nás v souvislosti s tímto stěhováním „národů“, potká! 

Přeji příjemný den, pohodu a úsměv na tváři.

Tato i jiná témata si můžete rovněž poslechnout, ale i diskutovat o nich, prostřednictvím telefonu, Skypu, emailu --- na Svobodném vysílači

Autor: Miroslav Nigrin | pondělí 3.8.2015 16:39 | karma článku: 37,63 | přečteno: 1745x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69